Dömde väktaren
I januari 2022 dömdes en man i sin roll som väktare i centrala Uppsala för två fall av våldtäkt, bland annat på en 16-årig flicka, och för att sexuellt ofredat en rad flickor och kvinnor. Under tiden för gripandet var väktaren anställd på Securitas, som flera gånger hade fått illavarslande indikationer om mannen men ändå låtit honom behålla jobbet, något som UNT skrivit om tidigare.
Pia var kollega med den numera dömda mannen mellan åren 2017 och 2018 på parkeringsbolaget Q-park i Uppsala. Hon uppger att hon under denna tid blev utsatt för sexuella trakasserier och ett våldtäktsförsök av mannen.
– I början var han väldigt artig och hjälpsam, men det ändrades snabbt och han började förfölja mig och gjorde flera närmanden, säger Pia.
Pia berättar att det fanns flera kvinnor som arbetade på Q-park under den här tiden, men att det bara var hon som blev utsatt för trakasserierna.
– En gång berättade han för mig att han brukade lukta på mina kläder som låg i skåpet. Då gick jag till ledningen och krävde att få lås för jag kände mig obekväm, men jag fick tjata och tjata för att få det där låset.
Vid ett annat tillfälle befann sig Pia i ett garage under Svavagallerian när mannen plötsligt körde upp bredvid hennes bil.
– Jag trodde att han skulle fråga mig något men han pressade sig in i min bil och började slicka mig i ansiktet och ta mig på brösten.
Enligt Pia eskalerade mannens beteende successivt och en kväll när Pia hade varit ute på stan, stod mannens bil plötsligt framför henne och på några sekunder hade han tryckt upp Pia mot väktarbilen och krävde att hon skulle utföra oralsex på honom.
– Jag lyckades putta bort honom och ta mig därifrån, men flera gånger efter den händelsen kunde han komma fram till mig och säga hur skönt det var fastän inget hade hänt.
En dag kallades personalen till ett möte med Q-parks ledning eftersom det hade kommit in en anmälan från en kvinna som anklagade mannen för att ha tafsat på henne i ett garage.
– Min chef sa att de stöttade honom och naturligtvis inte trodde på anklagelserna.
Pia som tidigare hade intalat sig att hon hade situationen under kontroll, säger att hon efter det mötet valde att ringa upp sin chef för att berätta om sina egna erfarenheter med den anklagade mannen.
– Min chef svarade mig med att säga att jag inte skulle sitta och svartmåla honom på ett sätt som kunde kosta honom jobbet. En annan gång hade jag möte med min chef på kontoret men jag fick samma respons då också.
En tid gick och Pia hörde inget mer från varken sin chef eller Q-parks ledning om sina anklagelser mot kollegan. En kväll när Pia arbetade sent och befann sig på kontoret ensam, stod plötsligt mannen framför henne igen och tryckte ännu en gång upp henne mot väggen, berättar hon.
– Jag minns att han fipplade med mitt skärp men som tur var fick han inte upp det, annars vet jag inte vad som hade hänt. Helt ärligt minns jag inget mer från den händelsen och hur jag kom därifrån – det jag kommer ihåg är att jag stod och tittade ut mot parkeringen för att se honom åka iväg innan jag vågade lämna kontoret själv.
Pia berättade aldrig för sin chef om just den händelsen av rädsla att förlora sitt jobb. Samtidigt fanns det enligt Pia andra kvinnliga anställda som börjat uttrycka sin oro till ledningen och ifrågasatte varför de inte stängt av mannen i väntan på att de utredde anklagelserna mot honom.
– Ledningen på Q-park svarade att de hade situationen under kontroll, men kort därefter fick jag sparken efter nio år på företaget – det är helt sjukt. De påstod också att jag hade uppviglat mina kvinnliga kollegor mot ledningen och att jag saboterade för företaget.
UNT har haft kontakt med en kvinna som då var kollega med Pia. Kvinnan, som vill vara anonym, vittnar om en obehaglig arbetskultur och säger att det var ett fruktansvärt ledarskap med mobbning och terror. När hon själv uttryckte en oro över att arbeta tillsammans med mannen svarade ledningen att hon inte skulle lyssna på Pias anklagelser, säger hon.
– Det var bland annat på grund av rädsla för att själv bli utsatt för det Pia blev utsatt för och avsaknaden av skydd eller hjälp från ledningen, som fick mig att sluta, säger kvinnan.
Martin Rohde vid Transportarbetareförbundet var Pias dåvarande ombud under förhandlingarna med parkeringsbolaget. Han beskriver det som en infekterad relation där det var tydligt att Pia inte var omtyckt av ledningen. Däremot kan han inte uttala sig kring detaljerna för uppsägningen på grund av tystnadsplikt.
– Min roll var att ta reda på varför Q-park hade för avsikt att avskeda Pia och om det fanns skäl till att göra det, men min linje var hela tiden att det inte fanns det, säger Martin Rohde till UNT.
Enligt honom är det företagets ansvar att utreda sexuella anklagelser mot anställda, och i ett läge som det Pia befann sig i rekommenderas det alltid att företaget eller individen gör en polisanmälan. Men någon sådan gjordes aldrig, uppger Martin Rohde.
– Min uppfattning var att ledningen på Q-park trodde mer på den manliga kollegan och att de hade ett väldigt gott öga för honom, men det är inget jag har belägg för utan endast en känsla jag fick under förhandlingarna. Självklart är det lätt att vara efterklok men tyvärr resulterade det i att mannen hann traska vidare på ett par företag till innan han blev gripen, säger Martin Rohde.
När ingen från Q-park trodde på Pias anklagelser kände hon att det var omöjligt att anmäla händelserna till polisen.
– Jag var rädd för att tvingas fortsätta arbeta med honom efter att jag polisanmält och därför lät jag bli. Men jag mådde väldigt dåligt under hela den här perioden, jag blev sjukskriven och gick hos en psykolog.
– Man kanske kan undra varför jag inte sa upp mig, men jag hade arbetat på företaget i nio år och trivdes med mitt jobb och mina kollegor så jag tyckte inte att det var rätt att jag skulle tvingas sluta för att komma undan de sexuella trakasserierna.
Men när Pia läste i UNT att mannen hade gripits för våldtäkt och förstod att det var samma man som förgripit sig på henne valde hon att göra en polisanmälan.
– Då kom allt tillbaka och jag kände att det inte var rätt det han gjorde mot mig, och jag blev frustrerad över att ingen från Q-parks ledning lyssnade. Jag har också funderat mycket på vad som hade hänt om jag hade fått hjälp att polisanmäla honom från början – då kanske de andra övergreppen inte hade inträffat, vilket jag har fått enorma skuldkänslor över.
Kort efter Pias polisanmälan mot mannen, lade kammaråklagare Linn Lööw ner åtalet om försök till våldtäkt och valde att enbart åtala mannen för sexuellt ofredande. Pia valde att inte delta i förhandlingarna när hon förstod att han inte kunde bli dömd för våldtäktsförsöket, vilket i sin tur resulterade i att även det åtalet lades ner.
– Vi gjorde en ordentlig utredning där vi förhörde vittnen och tog del av den bevisning som fanns, men det fanns inte tillräckligt med bevis för att på objektiva grunder få en fällande dom och då är det inte korrekt från min sida att väcka åtal, säger Linn Lööw och tillägger:
– Det här är generellt väldigt svårutredda brott och det ställs höga beviskrav. Oftast är det ord mot ord och då krävs någon ytterligare bevisning, till exempel teknisk bevisning eller så kallad stödbevisning, som till exempel att målsägande har berättat om brottet för sin omgivning. I det här fallet räckte inte det till åtal.
2018/2019 fick mannen sparken från Q-park, sedan en pappa kontaktat företaget och berättat att mannen ska ha stannat vid en busshållplats och försökt få med sig hans minderåriga dotter i sin tjänstebil. Q-park informerade mannens nya arbetsgivare Securitas om incidenten, och en medarbetare på Q-park ska ha ifrågasatt hur Securitas kunde ha väktaren anställd, enligt en polisutredning som UNT har tagit del av.
2019 köptes Q-park upp av ett japanskt bolag och blev i stället Aimo park. UNT har varit i kontakt med Q-parks dåvarande vd Peder Ståhlberg som i dag är vd för Aimo park. Han bekräftar till UNT att Pias chefer arbetar kvar men säger att de inte uttalar sig i enskilda personalärenden, och han tillägger: "Det är inte riktigt som du tror", men vill inte utveckla det vidare.