Buset är väl förberett och elvaåriga programledaren Wala Dahman gör sig redo. ”Tystnad tagning!” Kameran rullar. Vi befinner oss i Stadsträdgården där det pågår en inspelning av tv-programmet Buskul, där barn får lära sig att busa med sin omgivning.
På en bänk nära inspelningsplatsen sitter Tilde Tesséus, en av de andra programledarna, och väntar på sin tur att ställa sig framför kameran.
– Ja, det är mycket väntan och allt tar väldigt lång tid. Men allt är jätteroligt, säger hon.
Buskul har visats i SVT under två säsonger och vunnit såväl Kristallen som pris för Nordens bästa barn- och ungdomsprogram. Alla säsonger har spelats in i Uppsalamiljöer och programledarna kommer från Uppsala.
Bakom det hela står Uppsalabaserade produktionsbolaget Phosworks och regissören och producenten Robert Agius, en man med stora drömmar om Uppsala som nästa stora tv-stad.
– Jag vurmar verkligen för Uppsala och min vision är att sätta den här stan på tv- och filmkartan.
Robert Agius drev länge sitt eget produktionsbolag med bas i Stockholm och har samarbeten med namn som Liv Ullman och Sven Nyqvist på sin meritlista. Men när han fick erbjudandet att börja arbeta på Phosworks kunde han inte motstå. Trots att han är född i Skåne och har bott i både Värmland och Stockholm är det Uppsala hans hjärta bankar för. Och han tänker kämpa för att andra också upptäcker vilka möjligheter staden har att erbjuda.
– Man får ofta vända sig till Stockholm när man vill få tag på skådespelare och statister, redigerare, fotografer och ljudtekniker. Men jag vet att det egentligen finns sjukt duktiga människor här i stan, men att även de pendlar till Stockholm.
Här finns alltså kapaciteten och människorna, men ingen naturlig mötesplats. En sådan hoppas Robert Agius att Phosworks, som huserar på Uppsala slott, ska kunna bli. Ett ställe dit frilansare kan vända sig för att få jobb och där det ska vara högt i tak för nya idéer. Men han ser det även som en möjlighet för andra produktionsbolag.
– Man kan samarbeta och hjälpa varandra. Det är roligare att se varandra som kolleger än konkurrenter. När jag jobbade i Stockholm kunde man ringa varandra på olika bolag om man ville ha tips på en bra produktionsledare, inspelningsplats, redigerare eller liknande.
Hittills har Uppsala kanske inte utmärkt sig för allmänheten när det gäller just tv-produktion. Buskul är ett av undantagen, men Robert Agius sprudlar av idéer som han hoppas kunna sätta i verket snart.
– Till exempel har jag ett programförslag tillsammans med Mikael Tornving, som har fått ett bra mottagande. Vi tar hela tiden fram nya idéer och programförslag. Det är verkligen ett nålsöga att få in en produktion på en tv-kanal.
Och redan nu har Uppsala ett visst glamouröst skimmer över sig. Sedan drygt ett år tillbaka har Phosworks ett kontor med fem anställda i filmens Mecka; Los Angeles. Mitt i Hollywood har man ett hus med möjlighet att både bo och arbeta.
– Los Angeles är filmstaden nummer ett, här finns allt man kan önska sig. Och så är det ju alltid fint väder, till skillnad från Sverige där perioden oktober till april inte alltid är idealisk för att filma utomhus.
Det finns förstås en gigantisk marknad i USA att vända sig mot, men Robert Agius berättar att man inom branschen även fungerar som Uppsalas ambassad i Los Angeles. I och med att det finns kontor och anställda på plats kan Phosworks serva sina svenska kunder som vill få möjligheten att spela in i Hollywood. Huset kan även användas av andra produktionsbolag eller frilansare som vill ha en bas när de ska göra jobb på andra sidan Atlanten.
– Man kan säga att vi knyter ihop Uppsala med Los Angeles. Om man verkligen älskar sin stad och fortsätter att jobba hårt för den händer det saker. Ju mer saker vi gör som uppmärksammas och ju fler priser vi vinner, desto mer sätter vi Uppsala på kartan.