Det framgår av flera studier i samarbete mellan forskare vid Uppsala universitet och Smärtcentrum och Pet-centrum vid Akademiska sjukhuset.
– Med de nya teknikerna är kronisk smärta inte längre en osynlig sjukdom. Inte minst för patienterna, som ofta mötts av misstro, är detta mycket viktigt, säger Torsten Gordh, professor i klinisk smärtforskning vid Uppsala universitet och chef för Smärtcentrum vid Akademiska sjukhuset.
Under ett av Uppsala universitet arrangerat symposium vid världens största vetenskapskonferens i San José i USA presenterade han på fredagen resultaten av studier där pet-kameran använts för att undersöka både friska personer och patienter med pisksnärtskador i nacken, tennisarmbåge och fotledssmärta.
I studierna fick försökspersonerna en injektion med endera av ett par substanser, som binder till vävnader eller nerver där det pågår en låggradig inflammation. Pet-kameran registrerade sedan vad som hände med det tillförda ämnet i kroppen.
Pet-kamerabilderna visade att det hos smärtpatienterna skedde en ansamling av spårämnet just där de hade ont. Hos de friska försökspersonerna däremot sågs inget sådant förhöjt upptag av spårämnet någonstans i kroppen.
– Hos patienter med kronisk smärta brukar varken blodprover eller undersökningar med röntgen eller magnetkamera visa någonting onormalt. Men nu kan vi faktiskt med pet-kameratekniken för första gången påvisa att de har mätbara förändringar i de smärtande områdena, säger Torsten Gordh.
Forskarna hoppas att den nya tekniken ska användas även utanför själva forskningen som ett hjälpmedel för att ställa diagnos och för att följa effekten av olika behandlingar.
– Hos dem som blir smärtfria ser vi hur också hur pet-bilderna efterhand normaliseras, medan däremot de med kvarstående smärtbesvär fortsätter att ha tecken på en låggradig inflammation i den smärtande vävnaden, säger Torsten Gordh.
Samtidigt framhåller han att själva grunden för att ställa diagnos även fortsättningsvis bör vara patientens egen – ibland även inom vården misstrodda -- berättelse kring sina besvär.
– Det vi får fram med pet-kameraundersökningen är inte en bild av själva smärtan, utan av processer som alstrar den. I likhet med kärlek eller hunger är smärta en individuell upplevelse och känsla, som inte låter sig fångas på bild, säger Torsten Gordh.