Persson får brev från F 16-gruppen
Manifestation F 16, gruppen som arbetar för Uppsalaflottiljens fortlevnad, skickade på torsdagskvällen ett öppet brev till statsminister Göran Persson (s). Man vädjar om att Persson skall ta initiativ till partiledaröverläggningar i flygflottilj- och flygskolefrågan.
Inte minst betonar Manifestation F 16 bristen på flygtekniker. Det är känt att få tekniker kan tänka sig att lämna Uppsala eller Ängelholm för Malmen. Dessutom kräver Malmenalternativet en omfattande och dyrbar miljöprövning.
F16-gruppen fortsätter:
"Hela processen kring flygfrågan har varit och är en uppvisning i hur försvarspolitik inte skall skötas. Regionalpolitiska aspekter har fått för stort utrymme."
Avslutningsvis vädjar man om att statsministern tar initiativ till partiledaröverläggningar över blockgränserna "eftersom de flesta riksdagspartierna inte är nöjda med det beslut som fattats av riksdagen".
Inga förutsättningar
Moderaten Per Unckel sade på torsdagen till UNT att han personligen varit i kontakt med socialdemokraterna för att sondera möjligheterna att på nytt ta upp flygflottiljs- och flygskolefrågan, det vill säga få en ändring av föreliggande riksdagsbeslut.
— Men just nu, med betoning på det senare, så ser jag ingen öppning. Socialdemokraterna har stängt dörren. Skulle vi blott skönja en attitydförändring från s-sidan, ja då blir läget ett annat. I valet mellan F 10 i Ängelholm och F 16 i Uppsala så anser jag att F 16 står starkast. Som det nu är har vi snart varken F 10 eller F 16 med i bilden.
UNT: Men ni moderarter kunde ju ha räddat F 16 och flygskolan om ni i våras valt att rösta för regeringens proposition?
— Vi hade ett eget förslag. Vi kunde inte köpa hela "s-paketet".
Kristdemokraternas ordförande Alf Svensson, en av de borgerliga partiledare som F 16-gruppen nyligen uppvaktat, säger till UNT att det är meningslöst att han ensam "fäktas" för F 16.
"Bredare aktion krävs"
- En bredare borgerlig aktion krävs, betonar Alf Svensson.
Han har, förklarar han vidare, talat med moderatledaren Bo Lundgren i frågan. Men mer har inte hänt.
UNT sökte under torsdagen utan framgång såväl försvarsminister Björn von Sydow (s) som försvarsutskottets vice ordförande, Tone Tingsgård (s), Uppsala, för kommentar.
En uppfattning som allt oftare gör sig gällande vid samtal med folk insatta i turerna kring flygflottiljs- och flygskolefrågan är att regeringen definitivt bestämt sig för att driva igenom förslaget om att Malmen blir platsen för flygskolorna.
Notabelt i sammanhanget är att Malmens flygbas har helikopterflottiljen som hvudman. Den flottiljen har inget med flygvapnet att göra. Och tidigare riksdagsbeslut förutsatte att flygskolorna placeras vid någon av flygvapnets kvarvarande flottiljer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!