Personrånen fortsätter att öka
I går natt blev en 21-årig kille rånad på sin mobiltelefon och halskedja av två knivbeväpnade män vid Slottsgränd. Han är bara en i högen av anmälda personrån på Uppsalapolisens bord. I år har rånen ökat med mer än 30 procent.
- Många personrån har kopplingar till krogen. Offret är i ett hjälplöst tillstånd och rånet sker nära platsen som offret varit på men där det finns få vittnen, säger Christer Nordström, polisens presstalesman i Uppsala.
Ett flertal av personrånen har skett under de första morgontimmarna i grönområdena i utkanten av city som Slottsgränd, Slottsbacken eller Universitetsparken. Rånarna frågar kanske om vägen eller om offret har en cigarett att bjuda på.
- Sedan hotar de offret med kniv eller liknande, det finns exempel på att pistolliknande föremål använts också, och tar mobil, pengar, klockor eller annat som kan vara av värde. Det går väldigt snabbt och rånarna hinner försvinna medan offret försöker larma polisen, säger Christer Nordström.
Mellan januari och juni i år har 77 personrån anmälts i Uppsala län enligt Brå. Det är 33 procent fler än förra året. Uppsala är inte unikt. Trenden är densamma i hela landet, om än inte lika kraftig. Hittills har de anmälda personrånen ökat med 13 procent i Sverige.
Under andra halvan av 1990-talet skedde en liknande ökning av personrån bland ungdomsgäng i storstäderna. Den ökningen tros bland annat ha berott på att mobiltelefonerna kom och blev ett eftertraktat byte, samtidigt som fler polisanmälde brotten.
- Sedan 2000-talet har personrånen legat relativt stilla, men nu har det plötsligt dragit i väg. Fler län än Uppsala har drabbats. Varför det ökar just nu är svårt att vet säkert, säger Leif Pettersson på Brå.
Tittar man på personrån där offren är under 18 år blir siffrorna än mer dramatiska. En ökning med 73 procent har skett i Uppsala i år. Enligt Uppsalapolisen blir det allt vanligare med personrån bland tonåringar.
- Det handlar om unga personer, 20-årsåldern och till och med yngre. Vi misstänker i flera fall att personer som vi känner till sedan tidigare utfört personrån. Några ungdomsgäng verkar regelmässigt ägna sig åt detta, säger Christer Nordström som däremot inte vill kalla rånen för någon organiserad brottslighet.
Endast en minoritet av personrånen klaras upp. Trots det säger sig Uppsalapolisen ha en relativt tydlig bild över vilka personer det är som begår brotten.
- För den som drabbas kan det kanske upplevas som vi inte gör något. Men vi måste vara taktiska. Vi kan inte ta in en person även om vi vet att det är han utan att ha något att lägga på bordet. Nästan alla blånekar. Resultatet skulle bara bli att han fick chansen att undanröja bevisen och tipsa eventuella medgärningsmän, säger Christer Nordström.
Genom att kartlägga rånen och bedriva spaning på misstänkta gärningsmän försöker polisen samla tillräckliga bevis, men personrånen är svårutredda.
- Om vi inte har ett direkt utpekande så behöver vi i princip ta gärningsmännen på bar gärning, i flykten eller med stöldgodset, säger Christer Nordström.
Fakta/ Polisanmälda personrån i Uppsala län
2004 154 (varav 6 med skjutvapen)
2005 117 (varav 9 med skjutvapen)
2006 135 (varav 4 med skjutvapen)
2007 117 (varav 4 med skjutvapen)
2008 130 (varav 10 med skjutvapen)
2009, jan-jun 77 (varav 8 med skjutvapen)
Källa: Brå
2004 154 (varav 6 med skjutvapen)
2005 117 (varav 9 med skjutvapen)
2006 135 (varav 4 med skjutvapen)
2007 117 (varav 4 med skjutvapen)
2008 130 (varav 10 med skjutvapen)
2009, jan-jun 77 (varav 8 med skjutvapen)
Källa: Brå
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!