Personlig e-handel nytt butikskoncept

På sportkedjan Stadium ska e-handeln integreras i de fysiska butikerna som ett sätt att möta den ökade ­konkurrensen från e-handeln.

Offensiv. Sportkedjan Stadium gör en skärmoffensiv och satsar på                     e-handel i sina butiker.

Offensiv. Sportkedjan Stadium gör en skärmoffensiv och satsar på e-handel i sina butiker.

Foto: Stadium

Uppsala2017-10-29 20:42

I den senaste E-handelsbarometern konstaterade Handelns utredningsinstitut att vi nått en brytpunkt för detaljhandeln. Under årets första halva stod nämligen e-handeln för hela försäljningstillväxten för sällanköpshandeln. Det sker alltså ingen tillväxt i de fysiska butikerna nu.

Men det finns en sak som näthandeln har sämre förutsättningar att konkurrera med, den personliga servicen. Något som sportkedjan Stadium tagit fasta på. Genom att kombinera digitala skärmar i butiken med personlig service suddar de ut gränsen mellan e-handel och butiksupplevelse.

Företaget har haft webbshop länge och kunder har kunnat beställa varor som inte funnits i butiken via personalen i kassan. Nyheten ligger i att kunder får hjälp med den personliga servicen samtidigt som de botaniserar på skärmar med tillgång till såväl webbshop och lager som butikens fysiska utbud.

– Vi tror på att det kommer att bli än viktigare framöver i framtiden att vara flexibla, digitala och erbjuda bra service både via skärm men framförallt i våra butiker, förklarar Angelica Larsson, PR- och informationsmanager hos Stadium.

Konceptet är ett sätt att möta både konkurrensen från e-handeln och framtidens krav.

– Vi tror på en kombination av fysiska butiker och närvaro online, men att gränserna inte behöver vara så skarpa. Vi har funnits sedan 1987 och var tidigt ute med e-handel så det här är ett sätt för oss att möta framtiden.

Är det här en väg ni ser att fler kommer att gå?

– Vi kan inte uttala oss om vad andra aktörer kommer att göra, men vi tror stenhårt på konceptet, säger Angelica Larsson.

Kedjan har arbetat med konceptet under ett år. Sedan i slutet av september finns det i en butik i centrala Stockholm, men kommer att spridas över landet vartefter nya butiker öppnar eller befintliga byggs om. Någon plan för när det når Uppsala finns inte i dagsläget.

Men det finns också exempel från andra hållet, där rena nätbutiker öppnat fysiska butiker. En är eleven.se, som genom att köpa upp Parfymeri L etablerat sig fysiskt i Uppsala, Västerås, Örebro, Norrköping och Stockholm. En annan stor webbaktör är Uppsalaföretaget Kitchentime som i april 2016 öppnade sin första butik på Bredgränd.

Och även omskrivna klockföretaget Daniel Wellington, som startades i Uppsala och i dag har en så kallad pop up-butik på Arlanda flygplats, planerar att öppna 300 fysiska butiker runt om i världen, vilket UNT skrivit om tidigare.

Källa: E-barometern Q2 2017, Handelns utredningsinstitut

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om