Personangrepp tystar Uppsalapolitiker
Elakheter, personangrepp och hånskratt. Så går det till när Uppsalas högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, debatterar, uppger flera politiker. En del drar sig för att ställa sig i talarstolen på grund av de personangrepp man då kan ställas inför.
Andreas Nilsson blev besviken på politikernas jargong.
Foto:
UNT berättade på torsdagen om 16-årige Andreas Nilsson som besökte ett kommunfullmäktige och efter det kände sig tvungen att skriva brev till politikerna för att tala om hur besviken han blev. Andreas Nilsson beskriver en oeseriös debatt där politikerna talar förbi varandra och ägnar sig åt smutskastning.
- Han har fog för de synpunkterna. Angrepp och elakheter förekommer och det är definitivt inte bra. Vi måste tänka mer på vad vi säger och fullmäktiges ordförande måste vara mer tydlig, avbryta debatten och peka ut den som missköter sig, säger Lena Hartwig.
Den hårda tonen i fullmäktiges debatter har debatterats många gånger förr. För två år sedan visade forskare vid Örebro universitet att 41 procent av politikerna i Uppsalas fullmäktige tyckte att debatterna var hårda med många personangrepp. En som håller med om det är Ulla Stina Claesson (v). Enligt henne förekommer det att ledamöter raljerar över enskilda personers okunnighet.
- Det kan ske på ett så fult sätt att jag drar mig för att gå upp i talarstolen om det inte är mitt eget ämne jag ska tala om. I vänsterpartiet är vi så få att vi måste gå upp även i andra ämnen, säger hon.
Både Ulla Stina Claesson och Lena Hartwig poängterar att det inte är alla debatter som är hårda, vissa är i stället för tama.
- Men ibland är det väldigt låg nivå och jag är rädd för att medborgarna som besöker oss eller tittar på tv tappar intresset, säger Ulla Stina Claesson.
Lars Bäcklund (m) som är ordförande i fullmäktige har försökt komma till rätta med vad han kallar "okulturen".
- Åtstramningar är nödvändiga och jag och partiernas gruppledare har träffats för att prata om hur vi uppträder. Jag hoppas också få gehör för en ny arbetsordning, säger Lars Bäcklund.
Arbetsordingen skulle innebära kortare tid för varje inlägg i de så kallade interpellationsdebatterna, och färre möjligheter att ställa i sig talarstolen i en och samma fråga.
- Många går i från ämnet och pratar förbi varandra. Men med snävare tidsramar hinner talarna inte med någon pajkastning utan måste snabbare föra fram sitt budskap, säger han.
Lars Bäcklund och Lena Hartwig säger båda att det finns en stark tradition i Uppsala av långa och tuffa debatter. Gustaf von Essen (kd) tycker att det var mycket värre förr.
- I dag är det rätt så god stämning. En debatt ska ju också bygga på motsättningar. Men det är ingen tvekan om att vi fortfarande måste bli bättre - det har vi alltid sagt.
Kommunfullmäktige, KF, är Uppsala kommuns högsta beslutande organ och har 81 ledamöter och 43 ersättare.
Ledamöterna väljs av Uppsalaborna i allmänna val vart fjärde år.
Den här mandatperioden har alliansen majoritet i KF med 47 mandat jämfört med oppositionens 34 mandat.
KF sammanträder ungefär en gång i månaden och deras möten är öppna för allmänheten.
Ledamöterna väljs av Uppsalaborna i allmänna val vart fjärde år.
Den här mandatperioden har alliansen majoritet i KF med 47 mandat jämfört med oppositionens 34 mandat.
KF sammanträder ungefär en gång i månaden och deras möten är öppna för allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!