Sedan i mars har bilburna sjukhusanställda hänvisats till den särskilda personalpendeln som går mellan Ulleråker och Akademiska sjukhuset, när det nya parkeringshuset byggs vid Akademiska sjukhuset.
Men vad är poängen när bussarna som körs ändå är tomma, undrade närboende i Ulleråkersområdet i våras. När UNT nu pånytt besöker pendlarparkeringen vid Ulleråker - med plats för 330 bilar - står nio bilar där. I bussen, som är vit för att inte blandas ihop med stadsbussarnas gröna färg - finns inte en enda passagerare.
- Den riktiga semestern har börjat. Det är därför det är så tomt, säger busschauffören Berket Okubay, som kört den omkring två kilometer långa sträckan sedan pendelprojektet sjösattes.
Hade vi kommit tidig morgon eller senare på kvällen hade det varit omkring 30-40 bilar på parkeringen, säger han.
- Men jag kör tomma bussar då och då varje dag, särskilt mellan 12 och 15.
Under juli månad går personalpendeln var tjugonde minut. I våras gick den oftare - var tionde minut. Och dessutom fanns då två stycken fordon.
- Under semestermånaden när folk är lediga kör vi mindre. Men i augusti kommer pendeln att gå som tidigare, två bussar var tionde minut, säger Thord Hägg, förvaltningsdirektör på Landstingsservice och ansvarig i sammanhanget.
Men är det motiverat att köra så ofta igen, när bussarna av och till kan vara tomma? Många har dessutom semester även i augusti.
- Det här är en viktig service för våra medarbetare, ett sätt att kompensera för dem, säger Thord Hägg.
- Att turerna går ofta beror på skiftbyten: en anställd som går på sitt pass klockan 15 måste ha möjlighet att ta bussen tillbaka på kvällen. Man ska inte behöva bli stående, fortsätter han, och förklarar att turbedömningen baseras på maj månads mätningar. Busschaufförerna räknade då antal passagerare och antecknade tidpunkter.
- I genomsnitt åkte 100 personer per dygn.
Det låter inte mycket? Av Akademiska sjukhusets omkring 8 000 anställda bör väl fler vara bilburna...
- Vi har märkt att många som väljer bort pendeln parkerar vid Studenternas idrottsplats. Sedan tar nog många tillfället i akt och cyklar, säger Thord Hägg.
Vid Studenternas IP står mycket riktigt ett hundratal bilar parkerade på måndagsförmiddagen. En av dem är Lasse Persson, från Skutskär, som precis betalat parkeringsbiljetten. I egenskap av sjukhusbesökare får han inte ta personalpendeln. Däremot har till skillnad från personalen möjlighet att parkera inom sjukhusområdet eftersom det fortfarande finns 450 parkeringsplatser tillgängliga för just patienter och besökare.
Men Lasse Persson parker ändå bilen vid Studenternas.
- Det kostar bara tio kronor att stå här ett helt dygn. Dessutom får jag en fin promenad på köpet, säger han, och skyndar iväg mot Ackis.