Personalminskning - en hälsofara

Stora minskningar av personalstyrkan kan vara en hälsorisk för dem som får behålla jobbet. Efter nedskärningarna ökar sjukskrivningarna och till och med dödsfallen i hjärt-kärlsjukdomar bland de anställda.

Uppsala2004-02-25 00:00
Det visar resultaten av en finsk studie, som publicerats i den medicinska tidskriften British Medical Journals nätupplaga.
"Beslutsfattare, arbetsgivare och yrkesmedicinare bör vara medvetna om att nedskärningar kan utgöra en allvarlig hälsorisk", skriver forskaren Jussi Vahtera vid Institutet för yrkesmedicin i Turku och hans kollegor.
Den finska studien omfattar mer än 22 000 kommunanställda, de allra flesta kvinnor, i fyra finska städer. Drygt 4 000 av dem arbetade i någon verksamhet som under den djupa lågkonjunkturen i början av 1990-talet gjort sig av med minst 18 procent av den tidigare personalstyrkan.

Högre dödlighet
Under de åtta år forskarna följde deltagarna i studien var såväl sjukskrivningarna som dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar betydligt högre bland anställda i verksamheter som bantat personalstyrkan så kraftigt än bland anställda i verksamheter som nästan inte alls drabbats av några personalindragningar.
Det var framför allt under de första fyra åren efter nedskärningarna som dödligheten var förhöjd bland dem som fått behålla jobbet. Då var död i hjärt- och kärlsjukdomar drygt fem gånger vanligare bland dem än i gruppen som varit förskonad från personalneddragningar.

Ökad stress
Eftersom död i hjärt- och kärlsjukdomar överhuvud taget är ovanlig bland personer i yrkesverksam ålder var det trots denna överrisk "bara" 79 personer som dog bland dem som arbetade i verksamheter med stora personalminskningar.
Enligt forskarna kan ökad stress i jobbet efter personalneddragningarna förklara såväl överrisken för sjukskrivning som den förhöjda risken för död i hjärt- och kärlsjukdomar.
"Kommunerna tvingades av besparingsskäl skära ner på personalen, men lagstiftningen tillät inte parallella minskningar av utförda tjänster. För dem som fick behålla sin anställning ökade kraven och otryggheten i jobbet samtidigt som kontrollen över arbetet minskade", skriver forskarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om