För att få stopp på svart arbetskraft inom byggbranschen infördes den första januari lagkrav på att byggarbetsplatser ska ha personalliggare. På så sätt ska Skatteverket få bättre koll på vilka som arbetar där.
När krav på personalliggare kom inom krogbranschen 2007 ledde det till stora förändringar.
– Året efter att personalliggarna införts inom restaurangnäringen ökade de redovisade löneinbetalningarna med ungefär en miljard kronor. Det motsvarar runt 4 000 vita jobb, säger Conny Svensson, nationell samordnare vid Skatteverket.
Förhoppningen är att personalliggarna nu ska åstadkomma motsvarande upprensning inom byggbranschen och de företag som inte följer reglerna kan drabbas av straffavgifter. Vid Skatteverket är man övertygad om att åtgärden behövs.
– Vilka belopp de oredovisade lönerna uppgår till inom byggsektorn vet vi inte men vi tror att det rör sig om många miljarder kronor. Vid utredningar av svartarbete inom byggbranschen har de taxeringsbara inkomsterna höjts med mycket stora summor, uppger Conny Svensson.
Vid Storgatan i centrala Uppsala arbetar byggföretaget Arcona med att uppföra en kontorsfastighet i sex våningar.
På en inpasseringsgrind till byggarbetsplatsen sitter en elektronisk läsare i form av en liten svart låda. Det är en del av den numera obligatoriska elektroniska personalliggaren.
Niklas Ek, projektchef vid Arcona, placerar företagets id-bricka på kortläsaren som då registrerar att han går in på arbetsplatsen. Skatteverket kan nu på distans se att han befinner inom området.
– För vår del medför reglerna om personalliggare inte så stor skillnad, säger Niklas Ek.
Orsaken är att Arcona liksom många andra större byggföretag sedan tidigare använder ett särskilt säkerhetssystem för id-kort där enbart i förväg registrerade personer ges tillträde till arbetsplatsen. I praktiken fungerar systemet även som personalliggare.
Niklas Ek välkomnar kravet på personalliggare.
– Allt som gör att myndigheterna har koll på svart arbetskraft är bra, tycker han.
Skatteverket räknar med att cirka 50 000 byggarbetsplatser berörs av kravet på personalliggare. Reglerna gäller även utländska byggföretag i Sverige. Enligt Conny Svensson vid Skatteverket ökar nu möjligheten att kontrollera vilka utländska byggföretag som är skattskyldiga i Sverige liksom om utländska byggnadsarbetare sköter sina skatter.
I och med de nya reglerna får Skatteverket rätt att fysiskt ta sig in på byggarbetsplatserna för att undersöka vilka personer som befinner sig där. Därigenom kan myndigheten komma in i ett tidigare skede exempelvis för att komma åt företag som använder osanna fakturor för att ta ut svarta löner.
– Vi kommer att få ett försprång och kan följa skeendet på ett helt annat sätt, säger Conny Svensson.
Jan Andersson, ordförande vid Byggnads Mälardalen, är positiv till personalliggare.
– Det är bra om man kan hindra företag som inte följer skattereglerna. Man kan anta att de företagen inte bryr sig om andra regler heller.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier tror att personalliggare är ett verkningsfullt medel mot svartarbete men efterlyser fler åtgärder.
– Idag betalar företagen varje månad in arbetsgivaravgifter för alla arbetstagare som grupp. Krav på att ange arbetstagarnas namn och personnummer skulle hjälpa till att stoppa svarta löner, säger Peter Löfgren vid Sveriges Byggindustrier.