Personalkritik mot flytt av rehabavdelning

Personalen protesterar mot landstingets planer på att flytta rehabiliteringen av hjärnskadade patienter till Akademiska sjukhuset. Behandlingstiderna kan bli längre och vården mer splittrad, befarar de.

Uppsala2006-01-13 00:00
Planerna, som presenterades i måndags kom som en mindre chock för personalen. Hela rehabiliteringen flyttas från avdelning 170 på Ulleråkersområdet till Akademiska sjukhuset. Avtalet med rehabiliteringsboendet Fenix sägs upp. Ingen hade fått någon information om att förändringen var på gång.
- Det här kommer att drabba patienterna genom längre rehabiliteringstider. Det är bevisat att hjärnskadade behöver ha lugn och ro, estetisk stimulans och möjlighet att röra sig fritt utan övervakning för att rehabiliteras effektivt. Det kommer inte att gå om vi flyttar till Akademiska sjukhuset, säger flera som jobbar på avdelningen.

Naturligt samarbete
I dag bedrivs rehabiliteringen i en låg paviljong. Lokalerna är rymliga och ligger i marknivå. Det är lätt att gå från en avdelning till en annan och att nå parken som ligger utanför dörren.
— Här kan alla samarbeta på ett naturligt sätt. På Akademiska kommer olika avdelningar att hamna på skilda plan. Patienterna får transporteras runt, upp och ned i hissar. Det skapar förvirring och det är inte bra för hjärnskadade.
I och med att de nya lokalerna är mycket mindre till ytan så befara personalen dessutom att anhöriga inte kommer att kunna stanna nattetid hos en patient. Det är till stor hjälp speciellt för unga som drabbats av hjärnskador.
— Vi använder hela tiden miljön som en del i behandlingsmetodiken och arbetar i väldigt tajta team. Allt kan splittras upp om vi flyttar.
Verksamhetsledningen hävdar dock att arbetet kommer att kunna fortsätta som förr.

Inte lika rofylld
— Teamen är själva grunden för oss utan det förlorar vi vår kompetens, säger verksamhetschef Carl Molander.
Han håller dock med om att miljön inte kommer att bli lika rofylld på Akademiska som den är i dag.
— Där kan personalen ha rätt i sin kritik. Men det får man ta hänsyn till i det dagliga arbetet och försöka lösa efter hand, säger han.
Vinsterna med en flytt väger tyngre. Enligt Carl Molander kan rehabiliteringen integreras med övrig medicinsk vård för hjärnskadade. På Akademiska finns närhet till avancerad teknik som datortomografi, magnetkamera och andra neurofysiologiska mätmetoder. Dessutom kan rehabiliteringen bli "mer kvalificerad".

Slussas ut tidigare
— Vi kommer att kunna ta emot patienter i ett tidigare skede och utveckla rehabiliteringen i vardagsmiljön där patienterna bor och arbetar. Kommunerna ska ta en större del i det ansvaret med hjälp och stöd av oss. På så sätt kan patienterna slussas ut i samhället tidigare, säger Carl Molander.
UNT: Inledningsvis framkom uppgifter om att ledningen förbjudit personalen att framföra sin kritik?
- Det var ett missförstånd mellan ledning och personal, säger både Carl Molander och företrädare för personalen.
Enligt Molander ska landstingets informationsavdelning reda ut vad som gick snett så att det inte upprepas igen.
Vad som ska hända med Fenix återstår att se. Enligt Carl Molander är det meningen att Uppsala kommun ska ta över verksamheten.

FAKTA


Rehabiliteringen vid avdelning 170 består av 10 platser för hjärnskadade och 7 platser för personer med neurologiska skador som MS. Dessutom tar enheten emot 40-50 öppenvårdspatienter.
Vårdavdelningen Fenix har 4 vårdplatser.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!