Den ökade smittspridningen har ställt till det för flera grundskolor i Uppsala, som just nu har ett högt personalbortfall. Enligt Erik Ojala, grundskolechef i Uppsala kommun, ser läget väldigt olika ut på de cirka sextio skolor som finns inom kommunen.
– Vissa har klarat sig bättre och andra sämre. Många enheter ligger på ungefär tjugo procents frånvaro hos både personal och elever, men sedan finns det enheter där femtio procent av eleverna och lärarna är borta. Överlag är det ett minst sagt ansträngt läge, säger Erik Ojala.
På Västra Stenhagen och Björkvallsskolan har flera klasser behövt övergå till fjärr- och distansundervisning på grund av personalbrist, och på Vattholmaskolan och Skyttorps skola är det särskilt hög personalfrånvaro. Men enligt Erik Ojala förändras läget kontinuerligt.
I måndags gick Uppsala kommun ut i ett pressmeddelande och vädjade till vårdnadshavare att hålla sina barn hemma från förskola och fritids den här veckan och nästa vecka om man har möjlighet att göra det.
Nu har kommunen skickat ut en ny vädjan riktad till avdelningar inom utbildningsförvaltningen, där man frågar om det finns anställda som frivilligt har möjlighet att hoppa in på skolorna. I så fall behöver man ha uppvisat ett utdrag från brottsregistret vid sin anställning eller visa upp ett nytt.
– Vi är i ett läge där vi tömt våra vikariepooler och nu försöker vi i stället se om man inom förvaltningen kan bidra till kärnverksamheten, säger biträdande utbildningsdirektör Daniel Eskilson.
Vilka är yrkesgrupperna som får rycka in?
– Vi vet att många har en lärarbakgrund och det var därför vi ställde frågan. Det finns också personer med erfarenhet av att arbeta som barnskötare, säger Daniel Eskilson.
Vilka uppgifter får personerna som rycker in?
– De som har en lärarutbildning kan till exempel hoppa in och vikariera som lärare, och de med en bakgrund som barnskötare kan gå in och arbeta på förskolan. Jag är till exempel filosofilärare och har en rektorsutbildning, så jag kan hoppa in och ta sådana roller.
Hur har gensvaret varit?
– Det har varit positivt och det är kul att det finns ett intresse av att vilja göra en insats. Nu blir nästa steg att se om det finns en reell möjlighet för var och en att göra det, eftersom det innebär att skjuta upp andra arbetsuppgifter och det är en sak man behöver ta med sin närmsta chef.
Har ni varit med om sådan här stor personalfrånvaro tidigare?
– Nej, det här är extremt. Just nu är det stora problemet karantänsreglerna som innebär att många ur personalen är borta fastän de inte själva är sjuka.
Finns det en risk att skolor tvingas stänga?
– Ja, den risken finns absolut men just nu arbetar vi för att slippa det och därför ser vi brett på hur vi kan få kompetent personal till våra skolor och förskolor, så vi kan upprätthålla verksamheten.
Under torsdagen presenterades nya karantänsregler – hur ser du på det beskedet?
– De nya karantänsreglerna är välkomna och kan bidra positivt för oss att ha personal på våra förskolor och skolor. Det ändrar inte vår strategi men kan komma att ge förbättrade förutsättningar, säger Daniel Eskilson.