Upplever stressymptom
I en nyligen färdigställd arbetsmiljöenkät som UNT har tagit del av uppger mer än var tredje ur personalstyrkan på institutionen att de har utsatts för kränkande särbehandling i form av exempelvis mobbning eller sexuella trakasserier. Bland doktoranderna säger varannan att de har upplevt sådan behandling i någon utsträckning. Var femte anställd upplever maximala stressymtom i form av bl a återkommande huvudvärk, irritation, halsbränna, sura uppstötningar och rastlöshet. Bara tio procent är helt utan stressymtom.
Massiv kritik mot ledning
I enkäten syns också en tydlig och massiv kritik mot ledningen och bland doktoranderna är det bara fem procent av de svarande som har förtroende för den. Det är mot bakgrund av dessa dystra siffror som prefekten Ola Kyhlberg och ställföreträdande prefekten Lana Troy har valt att avgå och i stället ägna sig enbart åt undervisning och forskning.
— Folk mår fruktansvärt dåligt på institutionen. Jag har aldrig varit med om en sådan ren illvilja som riktas mot enskilda personer, mot mig bland andra, säger Ola Kyhlberg.
— Mitt förtroende är helt bränt. Nu behövs det någon utifrån som tar över och kan lugna ner de upprörda känslorna.
Trakasserierna har eskalerat
Ställföreträdande prefekt Lana Troy tror att osäkerheten kring framtiden har ökat stressen och sänkt toleransnivån bland medarbetarna. Hård konkurrens, fler projektanställningar och vikariat och en svikande arbetsmarknad för arkeologer skapar oro bland personalen och då tar man ut det på varandra, menar hon.
— Vi är inte snälla mot varandra på den här institutionen. Nu måste vi arbeta med utgång från arbetsmiljöenkäten och förbättra situationen, säger Lana Troy.
Det har gått mer än sex år sedan universitetet fastställde en handlingsplan mot kränkande särbehandling och skulle ta i med krafttag mot vuxenmobbningen på institutionerna, men på arkeologiska institutionen har trakasserierna i stället eskalerat de senaste åren.
Ingen vågar ta upp problemen
Samtliga personer som UNT har talat med vittnar om vuxenmobbningen på institutionen. I enskilda fall nämns psykisk terror och till och med sexuella trakasserier och fysiska våldsamheter. Ingen av dem UNT har pratat med vill ställa upp med namn eftersom ingen vill riskera att bli utstött. Av samma skäl vågar ingen heller ta upp problemen internt på institutionen. Det finns genomgående bland personalen en uttrycklig rädsla för att drabbas av repressalier och utfrysning.
På fakultetsledningen uppger man att man till problem, men inte av den dignitet som de anställda nu vittnar om.
— Den typen av kränkande särbehandling du beskriver har jag inte fått några signaler om från institutionsledningen, säger dekanus Margareta Fahlgren.
— Vi är medvetna om problem på institutionen och därför gjordes hösten 2004 en utredning av Previa om arbetsmiljön. Fakultetsledningen var med på det möte där undersökningens resultat redovisades. Doktorander, lärare och institutionsledningen vill alla nu ta sitt ansvar för att skapa en tryggare arbetsplats, säger Margareta Fahlgren.
Anställda litar inte på ledningen
Men de anställda som UNT talat med litar inte på att fakultetsledningen ska kunna bidra till att återställa ordningen på institutionen.
— Fakultetsledningen har hela tiden fått information om vad som har pågått men har valt att inte göra någonting åt det. När doktoranderna nu berättar i arbetsmiljöenkäten att de blivit utsatta för kränkande särbehandling fortsätter fakultetsledningen att låtsas som att det regnar. De har inte gjort någonting förut och det finns inget som talar för att de kommer att göra någonting nu, säger en av dem.
Men Margareta Fahlgren tycker att kritiken är obefogad:
— Vi har deltagit i ledningsgruppens möten vid institutionen samt ingår också i den arbetsgrupp som under hösten haft kontakt med Previa angående utredningen. Fakultetskansliet har under hösten och vintern stött institutionen i arbetet med ekonomiska frågor samt frågor som rör arbete med delegationsordningar, säger Margareta Fahlgren.
Fakultetsledningen arbetar med frågan om eventuella förändringar i institutionsledningen och kommer inom kort att presentera en lösning.
Läs mer i morgon!