Begreppet medicinskt färdigbehandlad har kritiserats då patienter och anhöriga har uppfattat det som ett sätt att frigöra vårdplatser snarare än att vårdbehov upphört.
Kan brist på vårdplatser och flyttning av patienter mellan avdelningar förklara varför utskrivningen av de patienter som beskrivs i artikeln intill fick så olyckliga konsekvenser?
– Nej, det tror jag inte. Det händer att avdelningar lånar platser av varandra. Men det är alltid en medicinläkare som bedömer en medicinpatient, och en kirurg en kirurgpatient, även vid en bedömning av om patienten är färdigbehandlad, säger chefsläkare Margareta Öhrvall.
Mannen som fick en cancerdiagnos i samband med en operation skrevs ut från ortopeden i stället för att få en plats på onkologen. Kan begreppet ”färdigbehandlad” vara en förklaring, behandlingen på ortopeden var ju avslutad?
– Jag kan inte yttra mig om det enskilda fallet. Men det normala är att patienten remitteras till den avdelning där hens diagnos ska behandlas. Varför det inte blev så här vet jag inte.
På Akademiska sjukhuset finns totalt 943 vårdplatser. Av dem tillhör 100 platser psykiatrin. Mellan 40 och 50 av de resterande 843 somatiska vårdplatserna är nu stängda. Huvudförklaringen är personalbrist. Under helger då ingen planerad vård utförs är antalet vårdplatser färre.
ADA, akutens diagnosavdelning, har sex platser där patienter som behöver utredas vidare kan stanna som längst till klockan 14 dagen efter inskrivning. En avlastningsavdelning finns för dem som väntar på vårdplanering och kommunal plats.