Personal på Akademiska hotas vid brist på plats
Anställda vid Akademiska sjukhuset i Uppsala utsätts för hot när vårdplatserna inte räcker till. En sjuksköterska hotades på sin mobiltelefon om en anhörig inte fick plats på sjukhuset.
Sjuksköterskan fick hotet på sin mobiltelefon.
- Det var hemskt, jag blev väldigt rädd, säger sjuksköterskan som inte vill framträda med sitt namn i tidningen.
Hon är rädd för repressalier, rädd för att mannen som hotade henne återkommer. Därför har hotet inte polisanmälts, varken av sjuksköterskan eller arbetsgivaren Akademiska sjukhuset. Hon vill inte riskera att träffa mannen i tingsrätten.
John Belling är säkerhetssamordnare vid Akademiska sjukhuset. Han berättar att arbetsgivaren ger stöd och hjälp till anställda som hotas på sin arbetsplats.
- Det är väldigt tråkigt och obehagligt när sådant här händer, men det är omöjligt att skydda sig mot telefonhot. Det kan varken du eller jag göra. Vi kan heller inte tvinga en anställd att göra polisanmälan, det måste målsägaren själv avgöra, säger han.
Bakgrunden till hotet är den flyttkarusell som pågått en längre tid vid Akademiska sjukhuset.
Sjuksköterskan var själv inte ansvarig för flytten av den aktuella patienten, men hotades ändå av en anhörig till patienten.
Utskrivningsklara patienter som kommunerna inte hittar boende för tvingas under en tid stanna kvar på sjukhuset. Här upptar de sjukhussängar som egentligen är öronmärkta för sjuka patienter.
Resultatet blir att det högspecialiserade sjukhuset understundom bedriver omsorg istället för sjukvård.
Platsbristen innebär att såväl utskrivningsklara som sjuka patienter slussas runt i en ständigt flyttkarusell mellan olika avdelningar.
Det anses inhumant, medicinskt osäkert och dyrt.
Under 2006 fick Uppsala läns landsting totalt in 27 miljoner kronor från länets kommuner som betalning för utskrivningsklara patienter. Uppsala kommuns kostnader uppgick till ca 20 miljoner.
Trots alla miljoner är det likväl en nettoförlust för sjukhuset och landstinget.
Problemet har pågått under flera år och är inte ett specifikt bekymmer för kommunerna i Uppsala län. Det ser likadant ut på flera håll i landet.
Enligt uppgift har läget förbättrats något under det senaste året, men fortfarande kan ett 15-tal utskrivningsklara dagligen befinna sig på sjukhusets olika avdelningar i väntan på att få komma därifrån.
Kommunalrådet Lars O Ericsson, (c) med ansvar för äldrefrågor i Uppsala kommun lovar att problemet med utskrivningsklara patienter snart ska få sin lösning.
- Vi ska försöka lösa det här snabbt. En fullständig nollvision kommer vi aldrig att lyckas med, men inom ett år ska det vara betydligt bättre, säger han.
Han tycker det är orimligt att utskrivningsklara dels tar upp akutvårdsplatser på sjukhuset och dels tvingas vänta på en plats hos kommunen.
- En plats på sjukhuset kostar ungefär tre gånger så mycket som en plats på ett äldreboende. Det här är lite av Ebberöds bank, säger Lars O Ericsson.
Uppsala kommun söker efter olika lösningar. Enligt Lars O Ericsson finns privata intressenter som vill starta särskilda boenden. Två byggbolag som vill bygga äldreboenden har också kontaktat kommunen.
STATISTIK
Under förra året genomfördes 382 hot- och våldsrelaterade ingripanden av Akademiska sjukhusets väktare.
Av de sammanlagt 382 ingripanden som sjukhusväktare genomförde förra året är 145 av kategorien avvisanden och omhändertaganden.
237 ingripanden rör bevakning av våldsamma eller hotfulla patienter på mottagningar och vårdavdelningar.
Under förra året genomfördes 382 hot- och våldsrelaterade ingripanden av Akademiska sjukhusets väktare.
Av de sammanlagt 382 ingripanden som sjukhusväktare genomförde förra året är 145 av kategorien avvisanden och omhändertaganden.
237 ingripanden rör bevakning av våldsamma eller hotfulla patienter på mottagningar och vårdavdelningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!