Personal kan tvingas arbeta på fler boenden
Personalen på boenden för funktionshindrade i Uppsala kommun kan tvingas gå ner i arbetstid om de inte är beredda att jobba på flera boenden. Det är resultatet när kommunen måste spara.
Främst är det LSS-boenden och korttidsboenden för funktionshindrade barn som berörs och totalt ska motsvarande 15 till 20 tjänster sparas in av cirka 800 anställda. Ambitionen är att genomföra besparingen utan uppsägningar. I första hand ska vakanta tjänster tillsättas, men personalen kommer också få gå ner i arbetstid.
- Men ingen som inte vill gå ner i arbetstid ska tvingas till det, säger Birgitta Fahlgren Sylvén som är verksamhetsområdeschef.
Anställda som vill fortsätta att arbeta samma antal timmar kan dock inte räkna med att få göra det på sin nuvarande arbetsplats.
- Säg att vi i dag har tio heltidsanställda på ett boende, då behåller vi alla tio men de får arbeta deltid. Sedan kan de jobba upp sig till heltid på ett annat boende. Vi har en så stor personalomsättning att folk alltid behövs, säger Birgitta Fahlgren Sylvén.
Fackförbundet Kommunal är inte oväntat kritiskt till besparingen. Lars-Göran Boström, på Kommunals omsorgsteam i Uppsala, tror att det kan bli svårt att dela sin arbetstid mellan olika boenden.
- Det är okej om de ligger nära. Men har du otur ligger de långt i från varandra. Hur löser man det schemamässigt och vad blir det för arbetsmiljö? säger han och fortsätter:
- Det finns redan många som jobbar deltid och de vill snarare arbeta mer. Nu blir risken att personalen inte har råd att leva på sin lön.
Orsaken till besparingen är att kostnaderna under 2008 stiger till följd av högre löner och kommunens avkastningskrav. Men enligt Birgitta Fahlgren Sylvén ska barn och vuxna som bor på boendena inte påverkas av neddragningen.
- Förhoppningsvis kommer samma personal att vara kvar fast de jobbar kortare tid, och det tror jag inte att de boende märker av, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!