Personal inom hemtjänsten anmäler kommunen
Personal inom hemtjänsten har Lex Sarah-anmält Uppsala kommun. Enbart under december har personalen skrivit över 65 avvikelserapporter. Vissa vårdtagare har vi inte hunnit duscha på tre veckor, säger Fredrik Dürichen.
— Vi hinner inte längre med de arbetsuppgifter som vi enligt socialtjänstlagen är skyldiga att utföra, uppger omvårdnadsassistenten Camilla Bergström.
Fick inte duscha
De senaste tre veckorna har hemtjänstpersonalen vid Ramund skrivit över 65 avvikelserapporter. I rapporterna anges vilka tjänster de gamla i området inte fått utförda, trots att kommunen beslutat att de har laglig rätt till servicen.
En av dem som drabbats av underbemanningen vid Ramund är Halime Alis åldrige far.
— Min pappa är oerhört noga med sin hygien. Kommunen har beviljat honom dusch en gång i veckan men de senaste tre veckorna har hemtjänsten inte haft tid att duscha honom, berättar Halime Ali.
Prioriterar maten
Hemtjänsten har dock skött viss tvättning av Halime Alis far och duschningen har hans anhöriga fått ta hand om.
Enligt Fredrik Dürichen och Camilla Bergström beror situationen dels på att de har fått fler vårdtagare med större hjälpbehov, dels att det inte går att få tag i personal.
— Vi måste prioritera och ser i första hand till att vårdtagarna får mat och mediciner. Bland det vi ibland inte hinner med trots att det finns biståndsbeslut är till exempel daglig hygien, disk och påklädning, säger Fredrik Dürichen.
Dement lämnas ensam
Han berättar om en äldre kvinna som på grund av problemen inom hemtjänsten får rycka in och vårda sin man. Kvinnan har ryggsmärtor men tar värktabletter för att klara av att sköta maken.
— Vi har även hand om en mycket dement kvinna i 80-årsåldern som ska ha regelbunden tillsyn. Det har hänt att vi tvingats lämna henne utan tillsyn i sex-sju timmar i sträck. Kvinnan har ett larm men det är tveksamt om hon klarar av det.
Magnus Johannesson, äldreomsorgschef vid kommunens kontor för vård och bildning, uppger att han aldrig tidigare tagit emot en Lex Sarah-anmälan med så stort antal avvikelserapporter.
— För att försöka lösa situationen låter vi nu hemtjänsten i Eriksberg ta över en del av Ramunds arbetsuppgifter.
Ekonomi i balans
Han betonar att problemen vid Ramund inte har med neddragningar att göra.
— Ekonomin där är i balans. Svårigheten är att det inte finns personal att tillgå.
Men inom andra delar av Uppsala ska hemtjänsten spara. Senast den 1 juni ska kostnader på 14 procent försvinna. Omräknat i tjänster innebär det att 77 av 560 årsarbetare inom hemtjänsten tas bort innan sommaren.
— Redan nu är det svårt att få hemtjänsten att fungera. Jag undrar hur det kommer att bli efter besparingarna, säger Camilla Bergström.
Vårdtagare som inte får biståndsbeslut utförda ska enligt Magnus Johannesson i första hand vända sig till hemtjänsten, i andra hand till biståndshandläggaren och därefter till länsstyrelsen.
Fotnot Lex Sarah innebär att anställda inom äldreomsorgen är tvungna att anmäla allvarliga missförhållanden. Återkommande brister kan utgöra allvarliga missförhållanden även om bristerna var för sig inte är det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!