Pensionsvalet ingen stor snackis

Hösten pensionsval är inte det mest angelägna i snacket mellan jobbarna på Erasteel i Söderfors. Att få samma pensionsavsättning som tjänstemännen välkomnas, men allmänna pensionslösningar vore bättre än att behöva välja.

Svårt, tycker Mauri Järvi. Gör ett aktivt val, säger Hans-Olov Andersson, under en fikarasten i vågstationen precis innanför grindarna vid Erasteel, Söderfors.

Svårt, tycker Mauri Järvi. Gör ett aktivt val, säger Hans-Olov Andersson, under en fikarasten i vågstationen precis innanför grindarna vid Erasteel, Söderfors.

Foto: Anders Badner

Uppsala2009-11-15 11:58
Pensionsfrågan hamnar lätt i skuggan av varsel och neddragningar som förmörkat året och som dominerar samtal och tillvaro.
- Det känns inte bra alls. Det vi kommit överens om kanske har varit förgäves.

Det säger PerOve Lindblom och syftar på avtalet om sänkt arbetstid och lön som löper ut vid årsskiftet. Han och arbetskamraterna som pausfikar inne i vågstationen innanför Erasteels grindar vet inte vad som händer sedan.
Lika osäkert känns pensionsvalet.
- Det känns fel att välja när det gäller pension. Det vore bättre med en allmän, bred och bra lösning, fortsätter PerOve Lindblom. Han befarar att det kan bli många förlorare.

Ändå hör han och kollegan Mauri Järvi i transportdivisionen till den allt större grupp medborgare som prövar olika val vad gäller el, telefon eller andra produkter och tjänster.
- Vi har bytt el och telefon. Och gått tillbaka till det vanliga, säger Mauri Järvi.
Därmed sagt att det känts som att valfriheten i dessa fall inte inneburit så stor skillnad.

Hans-Olov Andersson är som facklig företrädare för IF Metall engagerad för att få många att välja och han betonar betydelsen av att göra ett aktivt val och i samråd med sina närmaste och att försäkra sig om återbetalningsskydd.
- Det kommer ju att strömma in rätt mycket pengar på kontot, säger han.
Han önskar att LO tydligare förklarat varför det är ett omval.
- För att det gjorts en ny upphandling av pensionsförvaltare för fem år framåt, sammanfattar han själv den önskade informationen.

Annars tycker han egentligen att det var bra som det var förut utan valfrihet och Hans-Olov Andersson befarar att mer av de placerade pengarna försvinner i avgifter när fler bolag agerar.
- Rent logiskt borde det bli så, tycker han.
Han anser också att uppdelningen blir mer svåröverskådlig. Hans idealmodell är ett pensionssystem där alla olika bitar plockats ihop i ett system.
- Nu blir det en stor hög med värdebesked, säger han och undrar hur många som egentligen orkar följa utvecklingen.

På en punkt är han i alla fall odelat positiv.
- Det är bra att vi får samma pensionsavsättning som tjänstemännen, säger han.
Med de olika nivåer som rådde tidigare kunde en arbetare och en tjänsteman som gått sida vid sida i många år och med ungefär samma löneläge sluta med avsevärd skillnad i pensionsförmåner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!