Pensionsrådgivare ses som myndighet
I samband med utskicket av orange kuvert är företag som marknadsför tjänster kring pensionssparandet mycket aktiva. Flera personer har lurats att tro att det är Pensionsmyndigheten som tagit kontakt.
STOCKHOLM 20100209 Kuvert med Din allmänna pension. Foto: Maja Suslin / SCANPIX Code: 10300
Foto: MAJA SUSLIN / SCANPIX
Många av dem som har kontaktats av företagen har trott att det rört sig om en myndighetskontakt. Pensionsmyndigheten har därför valt att gå ut med information om att myndigheterna inte står bakom tjänsterna.
"Pensionsmyndigheten har inte den här typen av samarbete med något rådgivningsföretag och vi ringer inte upp pensionssparare för att erbjuda olika extratjänster" skriver myndigheten i ett förtydligande.
Kunder som är missnöjda med samtal från rådgivare uppmanas kontakta Finansinspektionen eller Konsumentverket.
Samtidigt uppmanar Pensionsmyndigheten konsumenterna att noga överväga om det är lönsamt att anlita en rådgivare.
För att det ska löna sig att anlita ett rådgivningsföretag måste företagets fondval ge en värdeökning som är större än den värdeökning som ens egna fondval skulle ha gett. Den extra värdeökningen måste minst motsvara den avgift som rådgivningsföretaget tar ut. Många rådgivare når inte upp i en sådan värdeökning som motsvarar avgiften.
Den nybildade Pensionsmyndigheten står som avsändare för de orange kuverten. Myndigheten bildades vid årsskiftet genom en sammanslagning av Premiepensionsmyndigheten och ett par enheter inom Försäkringskassan.
I pensionsbeskedet meddelas bara förändringar och prognoser i den allmänna pensionen. De flesta yrkesverksamma får också en tjänstepension, som inte syns i det orange kuvertet.
- Vill man få ett bra grepp om sin pension tycker jag att man ska registrera sig på Pensionsmyndighetens sajt minpension.se. Där ser man både sina allmänna pension och tjänstepensionen, säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!