Pensionärer tvingas vänta på tandvård

Pensionärer i Uppsala län tvingas vänta i över ett halvår på behandlingar inom tandvården på grund av försenade besked om rätt till högkostnadsskydd. 30 000 svenskar har ännu inte fått sina ärenden prövade av Försäkringskassan.

Uppsala2003-01-31 00:01
Högkostnadsskyddet infördes i hela landet i somras och skulle innebära att 65-åringar och äldre inte behöver betala mer än 7 700 kronor ur egen ficka när de söker tandvård.
Men de flesta som har sökt högkostnadsskyddet har fortfarande inte fått sina ansökningar beviljade. Anledningen är att Försäkringskassan i Skåne, som sköter alla prövningar av högkostnadsskyddet, inte hinner med sitt arbete.
Förseningen har inneburit att pensionärer över hela landet inte får den vård som de behöver. Tandläkare vågar nämligen inte behandla patienterna förrän de fått högkostnadsskyddet beviljat. Annars tvingas tandläkaren ta ansvaret för kostnaden om det i efterhand visar sig att Försäkringskassan avslår en ansökan.
För närvarande väntar drygt 30 000 pensionärer i hela Sverige på besked. Somliga har väntat sedan i somras.

"Katastrofal situation"

Oralprotetiska kliniken som hjälper patienter med proteser, implantat och bryggor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har skickat in uppgifter på sammanlagt 100 pensionärer som de bedömer är i behov av högkostnadsskyddet.
Kliniken har hittills bara fått fyra patienter godkända.
— Det här är en katastrofal situation. Att vänta innebär inte bara ett problem för patienterna utan också för tandläkarna som får för lite att göra. Det finns tandtekniker som står på ruinens brant på grund av det här, säger Karl Ekstrand, chef för kliniken som jobbar med specialisttandvård.
För många av hans patienter innebär den förlängda väntetiden stora personliga problem.
— De flesta är tandlösa. De har till exempel proteser som gått sönder och behöver få nya av oss, berättar Karl Ekstrand.
Elisabet Andersson, enhetschef på Försäkringskassans vårdersättningskontor i Lund, förklarar dröjsmålet med att det har tagit tid att anställa personal som ska pröva alla ärenden.
— Vi fick dessutom in 30 procent fler ansökningar än vad vi hade räknat med, säger hon.
I dag har Försäkringskassan i Lund 40 tandläkare och 45 handläggare som enbart jobbar med att pröva alla ansökningar. Målet är att de 30 000 pensionärer som i dag väntar ska ha fått ett besked till sommaren.
— När vi har fått ordning på läget ska ingen behöva vänta mer än en månad.
Elisabet Andersson tycker att många tandläkare kunde påbörja behandlingen av sina patienter — trots att de då riskerar att få betala kostnaden.
— Vi tillstyrker trots allt 90 procent av alla ansökningar.
UNT: Vad är det som ni egentligen behöver pröva? Alla över 65 har ju rätt till högkostnadsskyddet?
— Jo, men behandlingen ska vara motiverad ur tandvårdssynpunkt. En tandläkare behöver till exempel inte alltid göra ett implantat hos patienten. Det är den sortens prövningar vi behöver göra.
Varken Försäkringskassan eller Folktandvården i Uppsala län har statistik över hur många patienter från Uppsala län som väntar på besked om högkostnadsskyddet.



UNT-FAKTA: Högkostnadsskyddet
Högkostnadsskyddet inom tandvården innebär att personer som är 65 år och äldre inte ska behöva betala mer än 7 700 kronor av tandvårdskostnaden ur egen ficka. Det finns dock kostnader i tandvården som inte täcks av högkostnadsskyddet och som därför kan få kostnaden att stiga i alla fall. Till exempel måste patienten själv betala sitt tandlagningsmaterial, såsom guld och titan. Patienten måste dessutom betala för den så kallade bastandvården, till exempel förundersökningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!