Pension före 65 lockar hälften av upplänningarna

Hälften av alla upplänningar vill gå i pension före 65 års ålder. Endast ett fåtal kan tänka sig att stanna i yrkeslivet efter sin 65-årsdag.

Uppsala2006-08-23 00:00
Det visar en ny undersökning från Länsförsäkringar i Uppsala. Viljan att dra sig tillbaka innan 65 års ålder är något större hos kvinnor än män, 52 mot 47 procent.
—Det är en ganska hög siffra. Jag tror att man eftersträvar lite livskvalitet. Man vill gå innan det är för sent. De flesta har en hygglig levnadsstandard i dag och börjar att tänka i de här banorna, säger Eva Wallentinsson, försäljningschef Länsförsäkringar Liv i Uppsala.
Upplänningarna verkar inte så pigga på att jobba efter den traditionella pensionsåldern på 65 år. Bara fyra procent kan tänka sig det.
—Vi hör mycket om stress och höga sjuktal. Även de som är friska och krya ser riskerna med att jobba längre och väljer att satsa på den privata sfären i stället, säger Eva Wallentinsson.

Kräver planering
Men det är, som bekant, en skillnad mellan att vilja gå i pension och att faktiskt kunna göra det. Undersökningen visar att de som tjänar över 15 000 kronor i månaden är mer benägna att pensionera sig innan 65 års ålder.
—De ser sina möjligheter. Det ligger lite närmare till hands för dem att gå tidigare.
För den som är sugen på att gå i pension innan 65 gäller det att planera menar Eva Wallentinsson.
—Det kan handla om att se över sitt sparande. Det kan även vara en god idé att få ner kostnaderna på äldre dar genom att amortera på sitt lån, det är det inte alla som gör i dag.

Kalkylera tidigt
Även unga bör tänka på sin pension anser Eva Wallentinsson. Men hon förstår att många yngre kanske inte tänker i de banorna.
—I unga år är det annat som är prioriterat. Men den som planerar en långsiktig affär, till exempel köpa villa som även yngre gör, då kan det vara idé att ta med delen om pension i den ekonomiska kalkylen, säger Eva Wallentinsson.
Undersökningen från Länsförsäkringar baserar sig på telefonintervjuer med drygt 13 000 bosatta i Sverige, 501 av dem var upplänningar.

FAKTA


Den 1 januari 2003 förlängdes rätten att stanna kvar i tjänst till 67 år. En arbetstagare kan därmed välja att gå i pension från 61 till 67 års ålder.
Du kan få pension från flera håll, genom allmän pension, kollektivavtalad tjänstepension och privat sparande. I den allmänna pensionen tjänar du in till din pension varje år du arbetar. I den ingår dessutom premiepension, som placeras i fonder, samt en garantipension för den som haft låg eller ingen inkomst.
63 år är snittåldern då förvärvsarbetare i Sverige lämnar yrkeslivet enligt statistik från Försäkringskassan. Därmed ligger Sverige i Europatoppen efter Island. Bland de större ekonomiskt utvecklade länderna utanför Europa är det bara i Japan och USA man arbetar längre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om