Under 2010 sålde de tre storägarna Affärsstrategerna, Östersjöstiftelsen och KPA allt innehav i Uppsalaföretaget Alphahelix, som tillverkar och säljer instrument för snabba DNA-analyser.
I dag står företaget utan storägare och de 2 500 småägarna kan inte leverera samma ekonomiska muskler till företaget. Kassan är i princip tom och i december beslutade företaget om ett sparpaket som innebar att samtliga anställda sades upp. Som mest hade Alphahelix åtta anställda 2010.
– Det har varit riktigt tufft, demonstrationsinstrumenten, som våra distributörer behöver för att generera order, försenades och detta resulterade i en sinande kassa, säger Alphahelix styrelseordförande Thomas Bernsten.
De första demonstrationsinstrumenten, som Alphahelix själva tillverkat, visade sig ha kvalitetsproblem och tillsammans med förseningar, bland annat beroende på askmolnet över Europa, resulterade det i uteblivna intäkter.
En möjlighet att ta till vara på värdet i Alphahelix är affären med Umeåföretaget Techtum Lab, som säljer instrument och förbrukningsprodukter. Styrelsen har kallat till en extra bolagsstämma den 4 mars för att få ägarna att godkänna en apportemission som innebär att Alphahelix köper Techtum Lab och betalar med aktier. Skulle affären gå igenom innebär det att Techtums ägare Labkompaniet kommer att äga 63,7 procent av Alphahelix.
– Jag skulle bli mycket förvånad om affären inte blir av. Ägarna får genom affären ta del av framtida intressanta möjligheter med den patenterade tekniken, säger Thomas Bernsten.
För fyra år sedan såg allt ljust ut. Alphahelix instrument för snabba analyser av mul- och klövsjuka eller fågelinfluensa hade en enorm potential. Bolagets aktie stod i nära tolv kronor på Aktietorget. Men utvecklingen gick långsamt och kursen pendlar nu mellan 20 och 40 öre. Labkompaniet betalar 23 öre per aktie i apportemissionen. Börsvärdet har sjunkit från nära 200 miljoner kronor till under fyra miljoner kronor på mindre än fem år.
– Det finns många små teknikbolag i Uppsala och den absoluta majoriteten har väldigt svårt att klara av den kommersiella processen, som tenderar att bli svårare och dyrare i takt med ökad globalisering. Nu går Alphahelix ihop med ett annat bolag och får ett positivt cash flow. Jag tror att fler små teknikbolag i Uppsala skulle överleva lättare om man hittade fler liknande strukturaffärer, säger Thomas Bernsten.