Enligt Svensk Handel är begagnatmarknaden den som klarar sig bäst i en lågkonjunktur då människor drar ner på annan konsumtion. Frågan är hur Uppsalas secondhandbutiker klarar sig med konkurrensen från stora nätaktörer som Blocket och Sellpy?
På Myrorna på Kungsgatan trängs tomtar och julprydnader med det vanliga utbudet av kläder och saker. Butikschefen Anna Kleve har noterat att det sedan förra året kommer in färre prylar.
– Jag tror att folk har det svårt nu ekonomiskt och försöker att sälja själva på nätet i stället för att skänka till välgörenhet. Det är en drastisk minskning av prylar och sorteringarna säger att vi inte har tillräckligt till butikerna runt om i landet.
Ett tecken på att folk säljer mer själva är att Tradera ökade sin försäljning med nio procent i Uppsala i år sedan samma period förra året.
Vad gäller försäljningen har Myrorna i Uppsala ökat mot förra året och måste därför kompensera bortfallet av prylar med mer kläder för att få ett attraktivt utbud.
– Det har ju varit väldigt trendigt att handla secondhand, men i år märker vi att man handlar för att man inte har råd med nytt. Exempelvis ser vi att det kommer in barnfamiljer som har en viss summa i plånboken och för den försöker de få ihop vinterkläder till alla barnen, säger Anna Kleve.
Långt utanför Citys kommers i en tegelbyggnad på Bolandsgatan ligger Stadsmissionens gåvomottagning och outlet. Här kan man köpa kläder för kilopris. Linda Hanell som är samordnare för second hand och föreståndare för gåvomottagningen på Uppsala stadsmission öppnar välkomnande dörren till butiken och släpper in iskylan.
– Vi ser att inlämningen är mindre i år än förra året. Nu när det är ännu tuffare i ekonomin kanske folk tänker sig för innan de skänker bort sina saker. Man kanske inte heller konsumerar lika mycket nytt och i stället använder det man har och det är ju bra.
Totalt har Stadsmissionens försäljning i Uppsala ökat sedan förra året och gåvomottagningen har ökat särskilt med hela 25 procent.
Några kvarter bort på Danmarksgatan pågår Röda Korsets verksamhet där juldukar och röda ljusstakar från 1980-talet sträcker på sig för att bli adopterade till ett nytt hem.
Dlovan Kassab som är verksamhetschef för Röda Korset Uppsala konstaterar att de inte har fått in färre saker och kläder det senaste året.
– Vi vet att folk säljer mer själva men försäljningen har ändå ökat sedan förra året, och förra året ökade den sedan året innan. Vi har också noterat att varje kund köper mer saker.
Han menar att detta skulle kunna vara ett tecken på lågkonjunktur, att man köper allt man behöver second hand och inte bara några enstaka grejer.
På Erikshjälpen på Bolandsgatan kan regionchef Frida Espes konstatera att även de har ett bra inflöde av kläder och prylar i år. Även försäljningen ökade i november jämfört med förra året.
– Inflödet varierar alltid över året och innan sommaren hade vi en märklig minskning av saker som skänktes. Det tror jag kan ha haft att göra med det ekonomiska läget.
Frida Espes menar att man får ha respekt för att folk i svåra tider har behov av att få in pengar och därför säljer på nätet i stället för att skänka till välgörenhet.
– Men vill man ge till välgörenhet är det ju ett väldigt billigt alternativ att ge bort gamla saker i stället för att skänka pengar.