Pengar till preventivt arbete om sex

Fler kondomer till studenterna, mer sexsnack och bättre verksamhet. Det är vad Kondoma mera ska satsa på nu när de tilldelats pengar från Landstinget i Uppsala.

Kristian Bergman, Lilje Hu och Petra Cyrillus.

Kristian Bergman, Lilje Hu och Petra Cyrillus.

Foto: Erik Kulo

Uppsala2012-04-16 16:09

På campus Blåsenhus i Uppsala är Kondoma meras informatörer Litje Hu och Petra Cyrillus på plats för att dela ut en enkät till studenterna. Kondoma mera arbetar med frågor som rör säkrare sex och drivs i samarbete med Uppsala studentkår och Kuratorskonventet, studentnationernas samarbetesorgan. Enkäten är ett sätt för Kondoma mera att ta reda på var behovet av information är störst.
– Det är första gången vi gör en så här stor undersökning bland studenter. Det är många som är nyfikna på oss. En del vill ha kondomer med det har vi inte i dag, nu är enkäten det viktiga, säger Petra Cyrillus.

I vanliga fall delar Kondoma mera ut kondomer, det är en viktig del i deras arbete som också går ut på att informera studenter om sexuell hälsa och hur man på olika sätt kan skydda sig mot STI, sexuellt överförbar infektion, och oönskade graviditeter. Klamydia är den enda epidemi som finns i Sverige och studenter anses vara en särskilt utsatt grupp. Mellan 2010 och 2011 ökade klamydia i Uppsala med 22 procent i åldersgruppen 24–29 år. Nu vill Landstinget satsa på att säkerställa studenters hälsa och därför har man tilldelat Kondoma mera 650 000 kronor per år.
– Det är roligt att politikerna visar att de anser att verksamheter som vår är viktig. Det är första gången ett sådant beslut tagits så vi är jätteglada. Beslutet visar också att man är villig att säkerställa det preventiva arbetet mot sexuellt överförbara infektioner, säger Anneli Karlsson, projektledare på Kondoma mera.

Pengarna kommer Kondoma mera satsa på redan etablerad verksamhet, som till exempel Sexdagarna och World Aids Day. De kommer också öka tillgängligheten av kondomer samt öka antalet timmar som informatörerna kan vara på olika campus för att dela ut kondomer och prata sexuell hälsa och säkert sex.
– Jag ser det som väldigt positivt att landstinget prioriterar detta arbete. Det möjliggör ett framgångsrikt förebyggande arbete, säger Jennie Nordberg, STI-samordnare på Smittskyddsenheten Lanstinget Uppsala län.
I en undersökning som Ungkab gjorde 2009, svarade 8 000 av 16 000 personer att de inte använt skydd vid senaste sextillfället med tillfällig partner.

Det verkar vara svårt att få på kondomen, femidomen (en tunn gummihylsa som placeras i slidan före samlag) eller slicklappen (en tunn duk av gummi eller latex som används vid exempelvis oralsex). En del av förklaringen till att inte skydda sig ligger i att man inte längre är lika rädd för hiv/aids, som tidigare gjorde att människor skyddade sig i större utsträckning än i dag, berättar Anneli Karlsson.
– Sen förklarar vissa att de inte skyddar sig med att de inte ser klamydia som någon allvarlig sjukdom, att det bara är att ta en antibiotikakur på tio dagar. Men man ska komma ihåg att klamydia kan leda till sterilitet om det inte behandlas, man löper också större risk att få någon annan sexuellt överförbar sjukdom om man fortsätter att ha oskyddat sex, säger Anneli Karlsson.

Vissa uppger att det är tillgängligheten till kondomer som gör att de inte skyddar sig. Tur då att Kondoma mera ställer ut skålar med kondomer på nationernas toaletter när det vankas klubbkväll samt säljer både femidom och kondomer.
– Vi vill att studenter ska ha säkert sex, undvika oönskade graviditeter och slippa könssjukdomar, säger Litje Hu, en av Kondoma meras informatörer och mastersstudent i International Health.

FAKTA: KLAMYDIA

Det är vanligt att klamydia inte ger några symtom, men infektionen kan ändå föras vidare. Symtom som kan förekomma är att det svider när man kissar eller att det kommer en flytning från urinröret, slidan eller ändtarmen. Symtomen kan visa sig 1–2 veckor efter smittillfället men även flera månader senare.
Könssjukdomar kan överföras om en slemhinna eller en smittbärande kroppsvätska kommer i kontakt med en slemhinna. Slemhinnor finns till exempel på penis, i slida, i ändtarm och i mun. Att använda kondom, femidom eller slicklapp är ett bra sätt att skydda sig mot könssjukdomar.
Alla som kan ha smittats måste undersökas. Det är obligatoriskt enligt smittskyddslagen. Om man fått klamydia ska man därför lämna uppgifter om sina sexpartners till sin kurator, läkare eller till den person som sköter den så kallade ”partneruppföljning”.

Anmälda klamydiafall i Uppsala län:
2011: 1 421
2007: 1 612
2002: 985

Källa: Landstinget i Uppsala län och RFSU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!