Pengar till nya poliser gick till civila

De senaste årens stora resurstilldelningar till Uppsalapolisen för att klara den ökande våldsbrottsligheten har i stor utsträckning gått till att utöka den civila personalstyrkan i stället för att få fler poliser. Polismyndigheten i Uppsala län har nu den största andelen civilanställda av alla polismyndigheter i landet. Tre av tio anställda är inte poliser.

Uppsala2006-03-27 00:00
Sedan 1998 har Uppsalapolisens kostnader ökat från 246 miljoner kronor till nära 400 miljoner kronor årligen. Personalstyrkan har ökat kraftigt, men nästan hälften av de extra resurstilldelningarna har gått till att utöka den civila personalen, visar UNT:s granskning. I dag utgörs hela 30 procent av de anställda av civil personal. Det är den högsta andelen civilanställda vid en polismyndighet i Sverige.

Allt färre som syns
— Det blir allt färre poliser som syns ute på gator och torg. I stället blir det mer verksamhet inne i polishuset och mer administration. Allmänhetens förtroende för polisen sjunker snabbt och det enda sättet att få tillbaka det är genom att vara närvarande i samhället. Men utvecklingen går åt motsatt håll. Allt mer verksamhet koncentreras till polishuset, konstaterar Gunnar Elrud, ordförande i Polisförbundet i Uppsala län.
Som UNT berättade i lördagens tidning planeras nu stora omplaceringar av poliser från närpolisen i bl a Tierp och Östhammar till polishuset i Uppsala. Om polisledningens förslag går igenom innebär det att ett tjugotal poliser går från yttre till inre tjänst efter sommaren.

24-timmarsmyndighet
De stora resurstilldelningar som länspolisen i Uppsala har fått de senaste åren har visserligen lett till fler uniformerade poliser, men procentuellt sett har den stora ökningen skett på den civila sidan, bland annat för att klara de nya kraven på att vara en 24-timmarsmyndighet. Servicen riktad mot medborgarna har ökat och för detta har civil personal anlitats.
Dessutom arbetar i dag fler civila med traditionellt polisiärt arbete, till exempel brottsutredning, jämfört med för tio år sedan. Det handlar om cirka 20—25 personer.
— Det är klart att civila kan bidra i utredningsarbete men jag är övertygad om att polisiär erfarenhet är bra, något som de civila helt saknar, säger Gunnar Elrud på Polisförbundet.

Nöjd med siffrorna
Göran Lindberg, som var länspolismästare under perioden och som lämnade posten tidigare i år, blir positivt överraskad när UNT presenterar siffrorna för honom.
— Det låter bra. Jag har velat få in fler civila i det polisiära arbetet. Det har varit en medveten satsning. Vi behöver specialkompetens från bland andra ekonomer och jurister när det gäller en del brottsutredningar. Med fler civila får vi en mer effektiv myndighet, säger Göran Lindberg.
Göran Lindberg anser att mixen mellan civila och poliser är bra och han tycker inte att det råder brist på poliser i Uppsala. Han menar att poliserna inte arbetar tillräckligt effektivt.
— Vi har tillräckligt med poliser, men det behövs fler uniformstimmar. Och poliserna måste arbetare effektivare. Liggetiden på utredningarna är för lång, säger Göran Lindberg.

Både för- och nackdelar
Uppsalapolisens tillförordnade länspolismästare Ebba Sverne Arvill ser både för- och nackdelar med att ha så många civilanställda.
— Fördelen är att vi får en bredare kompetens. Nackdelen är civila inte kan användas inom alla polisiära områden. Vid större händelser och uppdrag kan det innebära att det blir en tillfällig polisbrist, säger Ebba Sverne Arvill.

FAKTA


Antal anställda vid Uppsalapolisen
1997 2006 Förändring
Poliser 448 519 71 personer (+16 procent)
Civila 145 213 68 personer (+47 procent)
Totalt 593 732 139 personer (+23 procent)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!