Efter UNT:s artikel om Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna och hans kritik mot de rödgrönas ekonomiska politik, samt artikeln där kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S) bemöter kritiken, inledde en het debatt i en Facebooktråd i helgen. I kommentarsfältet på Erik Pellings (S) Facebooksida, debatterade bland andra Stefan Hanna och kommunalrådet Maria Gardfjell (MP).
– Den här typen av diskussioner sker lite då och då. För omkring två år sedan tog det fart ordentlig, säger Erik Pelling.
Stefan Hanna å andra sidan menar att debatter om kommunpolitik på Facebook är ovanligt. Dock välkomnar han fler diskussioner i sociala medier.
– Jag tror absolut att man kan få ut någon av det här. Det kan ha ett stort värde för människor som följer en debatt mellan flera personer. Jag tror att det kommer bli mer av det här i framtiden – på gott och ont, säger han.
Fördelen med politiska diskussioner på sociala medier, menar Pelling, är att det då blir offentligt – till skillnad från andra typer av möten.
– Alla som är med och diskuterar vet att det som skrivs på Facebook är halvoffentligt medan Twitter är heloffentligt, och alla vi blir ju hela tiden bättre på att hantera de här kanalerna, säger Erik Pelling.
Pelling får medhåll från Maria Gardfjell.
– Jag har inget emot att diskussioner sker offentligt; det är viktigt att Uppsalaborna hålls informerade, säger hon.
Risken med diskussionstrådar på nätet är att de lätt kan urarta i personangrepp och skällsord. Men hittills har debatterna kring kommunpolitiken nästintill varit förskonade från sådana inslag.
– Det är alltid en risk att tonen kan bli rå. Det händer att jag behöver ta bort kommentarer som går över gränsen. Det är också lättare att missförstå varandra på Facebook. När man ses fysiskt kan man till exempel läsa av varandras kroppsspråk, säger Erik Pelling.
Hur ser du på att allmänheten kan göra inlägg i era diskussioner?
– Diskussionerna är ju öppna för alla så vem som helst kan ju gå in och skriva en kommentar, säger Erik Pelling.