Pelling (S): "Vi klarar inte våldsvågen ensamma"

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) berättar om vilka insatser som enligt honom behövs för att förhindra att fler Uppsalabor dör eller skadas.

Kommunalrådets ordförande Erik Pelling (S).

Kommunalrådets ordförande Erik Pelling (S).

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2023-09-28 18:26

Den senaste tidens våldsvåg i Uppsala har skapat ökad uppmärksamhet kring säkerhetsfrågor i staden. Från kommunens håll pågår nu ett intensivt arbete för att öka tryggheten hos Uppsalaborna.

– Vi måste hålla i och hålla ut. Vi har gjort mycket på Uppsala kommun, bland annat inlett en avhopparverksamhet. Vi har mobila väktare och ordningsvakter. Vi jobbar med kameror, socialarbetare i skolan och vi har rustat upp vårt förebyggande arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).

Erik Pelling berättar att Uppsala kommun inte kommer att klara av den här utmaningen på egen hand – utan att det krävs en nationell kraftsamling.

undefined
Kommunalrådets ordförande Erik Pelling (S).

– De flesta förövarna kommer från andra delar av landet. Det innebär att det inte längre är en fråga enbart för Uppsala kommun. Det är en nationell fråga, som dessutom har internationella kopplingar. Det krävs att alla kommuner i Sverige får möjlighet att inrätta den typen av förebyggande verksamheter som vi redan har i Uppsala.

Avhopparverksamheten är enligt Erik Pelling en central del i kommunens brottsförebyggande arbete och han vill trycka på att det eventuellt skulle behövas en nationell avhopparverksamhet.

Han skulle även vilja se att alla kommuner blir bättre på att sätta in förebyggande åtgärder redan i förskolan.

– Redan då kan man ofta upptäcka de barn, oftast pojkar, som är på väg åt fel håll. Då kan man stötta de familjerna och gripa in i tid när det fortfarande finns en möjlighet att helt stoppa en kriminell karriär. 

Hur kommer inledningen av samarbetet med övriga kommuner se ut rent konkret?

– Dels via Sveriges kommuner och regioner, där pågår väldigt intensiva diskussioner just nu. Jag är själv ordförande i den beredning som ansvarar för sociala och förebyggande frågor. Det diskuteras brett nu om vad som kan göras för alla kommuner, säger han och tillägger:

– Alla kommuner behöver rikta in sig på detta och prioritera upp det här arbetet. Vi kan inte acceptera att vi har utsatta stadsdelar i det här landet. Det kommer krävas att man skakar hand över blockgränserna och satsar långsiktigt för att bli av med det här problemet. 

Ditt parti föreslår idag att militären ska kunna sättas in i kampen mot våldet. Varför öppnar ni upp för detta?

– Det är på samma sätt som kommunen resonerar. Vi har infört kommunala ordningsvakter och väktare och det gjorde vi för att det var brist på poliser. Det är klart att om försvarsmakten kan hjälpa polisen är det säkert en klok åtgärd i nuläget. Men det gäller alla myndigheter och hela samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!