Pelling om stoppade intervjun: "Uppåt väggarna fel"

Den kommunikatör vid Uppsala kommun som stoppade en intervju mellan SVT och en förskolechef var en inhyrd konsult som agerade "helt på eget bevåg". Detta enligt kommunens kommunikationsdirektör. Erik Pelling (S) kallar agerandet för ett grovt övertramp.

Medan SVT:s kamera rullade blev både reportern och den som intervjuades, en chef på en förskola, uppringda av en kommunikatör på Uppsala kommun, som stoppade intervjun. ”Det är ett grovt övertramp, uppåt väggarna fel”, säger Erik Pelling (S).

Medan SVT:s kamera rullade blev både reportern och den som intervjuades, en chef på en förskola, uppringda av en kommunikatör på Uppsala kommun, som stoppade intervjun. ”Det är ett grovt övertramp, uppåt väggarna fel”, säger Erik Pelling (S).

Foto: David Johansson

Uppsala2021-09-21 05:00

I helgen berättade SVT Uppsala att en chef för en förskola i Uppsala stoppats av en av kommunens kommunikatörer, mitt under en pågående intervju. Frågorna handlade om vab. 

Medan kameran rullade blev även reportern uppringd med budskapet om att avbryta intervjun. 

Det här är inte första gången Uppsala kommuns mediestrategi hamnar i fokus för att den skulle påverka medarbetarnas inställning till att uttala sig eller lämna information till medier. UNT skrev 2016 om att kommunikationsavdelningen gått ut med en uppmaning till anställda inom kommunen om att vända sig till dem innan de hade kontakt med medier – en medieplan som, enligt en tryckfrihetsexpert, stred mot grundlagen. 

UNT har vid flera tillfällen därefter erfarit hur kommunikationsavdelningen vill ha kontroll över det som kommunanställda sagt i intervjuer, innan publicering. Bland annat ansåg de inte att en chef inom socialtjänsten borde berätta om social oro utanför fritidsgårdar, utan ville ändra i citaten.

Erik Pelling (S), minns händelserna.

– Det är uppenbart att måste vi fortsätta att arbeta med de här frågorna, det här måste fungera. Man ska vara fri att kommunicera med medier som kommunanställd. Och vi ska inte försköna verkligheten, utan ge korrekt information.

Erik Pelling reagerar starkt på det som skedde vid SVT:s intervju med förskolechefen. 

– Det är ett grovt övertramp, uppåt väggarna fel. Kommunikationsavdelningen finns till för råd och stöd, men ska inte censurera eller stoppa några intervjuer, säger han.

Uppsala kommun nytillträdde kommunikationsdirektör Marta Tiberg stämmer in i den hårda självkritiken.

– Det går stick i stäv med vår policy. Det här handlar om ett väldigt olyckligt agerande av en enskild person. Jag ska nu se till att vi ser över rutiner, instruktioner och ledarskap för att det inte ska kunna gå så här fel, säger hon. 

undefined
”Det här handlar om ett väldigt olyckligt agerande av en enskild person”, säger Marta Tiberg, kommunikationsdirektör vid Uppsala kommun.

Den enskilde kommunikatör som i telefon stoppar förskolechefen från att medverka i intervju och som sagt åt hennes chef att ringa journalisten, var i det här fallet en inhyrd konsult, alltså inte en fast anställd kommunikatör, säger Marta Tiberg.

– Den här inhyrda konsulten har agerat helt på eget bevåg. Det är vanlig anställningsform i dag och det spelar ingen roll om det är en inhyrd person eller fast anställd, alla ska agera enligt kommunens policy. 

Vad ställer ni för krav när ni hyr in någon i er verksamhet?

– Det är också en fråga jag tar med mig tillbaka nu och undersöker hur det här går till.

Marta Tiberg vill inte kommentera tidigare kritik med hänvisning till att hon just börjat sin anställning. Men hon har en tydlig målbild av hur hon vill att klimatet i mediefrågorna.

– Jag hoppas att kommunens medarbetare känner att det finns ett stöd för att uttala sig, och att det ska vara kul att göra det.

Erik Pelling ska nu informera sig mer om händelsen och om det kan finnas någon förklaring. Samtidigt lägger han till att en förklaring inte är någon ursäkt.

Vad skickar händelsen för signal till era anställda? 

– Jag hoppas att de tar chefens ord på allvar, om att detta var ett stort misstag och att de känner att deras meddelarfrihet är respekterad, och det är fritt för alla och envar att vara med i medierna, anonymt, men gärna med namn. Det är bra för demokratin och det är bra för Uppsala kommun.

Så säger policyn

Uppsala kommuns kommunikationspolicy inleds så här: "Demokrati förutsätter fri information, fri debatt och välinformerade medborgare. " Vidare står att kommunens kommunikation ska vara "öppen, tillgänglig, tydlig och snabb." 

I policyn finns också ett särskilt stycke om massmediernas roll. Där står att öppenhet och god service till media är en prioriterad del av kommunikationsarbetet, och att "den publicitet kommunen får är avgörande för omvärldens uppfattning om kommunen."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!