Erik Pelling bröt mot grundlagen

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling kritiseras av Justiteombudsmannen för osaklighet i samband med ett överklagande. JO anser att han brutit mot grundlagen. "Jag gjorde fel", säger Erik Pelling.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), kritiseras för osaklighet i samband med ett överklagande från SD-politikern Emil Eneblad. "Jag gjorde fel", säger Erik Pelling.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), kritiseras för osaklighet i samband med ett överklagande från SD-politikern Emil Eneblad. "Jag gjorde fel", säger Erik Pelling.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2025-03-01 18:14

Nyheten i korthet

  • Erik Pelling, politiker i Uppsala, kritiseras av Justitieombudsmannen (JO) för att ha brutit mot grundlagen genom att uttrycka sig osakligt i samband med ett överklagande.
  • Pelling skrev att SD-politikern Emil Eneblads överklagande av en fastighetsaffär var "grundlöst och illa underbyggt", vilket JO anser visar bristande respekt för Eneblads rätt att få beslutet prövat.
  • Pelling medger att han gjorde fel och planerar att be om ursäkt vid nästa kommunfullmäktigemöte.

Det handlar om ett yttrande som Erik Pelling skickat in till förvaltningsdomstolen efter att SD-politikern överklagat en stor fastighetsaffär. Kommunala Uppsalahem skulle köpa tre hyresfastigheter i Rosendal och Salabacke för 835 miljoner kronor. 

Emil Eneblad och SD ansåg att köpet inte genomförts enligt marknadsmässiga villkor och att kommunen betalat överpris. Han överklagade affären till förvaltningsdomstolen. 

Och det var i sitt svar till domstolen som Erik Pelling bröt mot grundlagen. Han skrev bland annat att Eneblads överklagande var "grundlöst och illa underbyggt" och att det "var ett politiskt utspel" samt ”helt emot den demokratiska grundtanken” i och med att det ska ha fördröjt ett politiskt beslut.

Emil Eneblad menade att sättet att uttrycka sig stred mot både objektivitets- och likställighetsprincipen och JO-anmälde yttrandet.

undefined
Emil Eneblad (SD) välkomnar JO:s beslut och säger: "Kul att JO ger Erik Pelling en knäpp på näsan."

Enligt JO har Erik Pelling genom formuleringarna visat bristande respekt för Emil Eneblads rätt att få lagligheten av beslutet prövat. 

Erik Pelling håller med om att han inte varit saklig.

– Jag kan bara konstatera att jag gjorde fel, säger han.

– Jag blandade ihop Eneblads olika roller, han är ju ledamot i kommunfullmäktige och var väldigt framträdande i motståndet mot beslutet att köpa fastigheterna. Men han har självklart rätt att överklaga oavsett. 

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) har hamnat i blåsväder efter ett yttrande som JO anser vara osakligt och ett brott mot grundlagen.

Borde du inte veta bättre med tanke på alla år du har bakom dig i politiken?

– Jo, det kan man tycka, men det var tidskritiskt och frustrationen blev för stor. Men jag borde ha kontrollerat den otåligheten jag kände då.

Erik Pelling säger att han kommer be Emil Eneblad om ursäkt vid nästa kommunfullmäktigemöte.

En gest som uppskattas av SD-politikern.

– Ja det vore första gången det händer, så jag tar honom gärna i hand. För mig var det aldrig någon tvekan om att det han uttryckte i svaret till domstolen stred mot regeringsformen, säger han.

undefined
Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt och menar att JO:s kritik är befogad. "Politiker ska inte värdera rimligheten i ett överklagande", säger han.

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och han tycker att kritiken är befogad. 

– Vi lever i en västerländsk rättsordning där man får överklaga beslut som fattas. Politiker ska inte värdera rimligheten i ett sådant överklagande. Det visar inte på respekt för rättssystemet, säger Olle Lundin.

Han menar att Erik Pelling borde ha vetat bättre.

– Men det här har vi sett i andra kommuner, särskilt där politiker suttit länge vid makten. De kan bli lite fartblinda.

Regeringsformen (RF)

Den gemensamma värdegrunden kan med utgångspunkt i rättsordningen sammanfattas i sex grundläggande principer: 

Demokrati är den överordnade principen, enligt 1 kap. 1 § första stycket regeringsformen som slår fast att all offentlig makt i Sverige utgår från folket.  

Legalitet, enligt 1 kap. 1 § tredje stycket regeringsformen som föreskriver att den offentliga makten utövas under lagarna. 

Objektivitet, enligt 1 kap. 9 § regeringsformen som anger att domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter i sin verksamhet ska beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.

Fri åsiktsbildning, enligt 1 kap. 1 § andra stycket regeringsformen som slår fast att den svenska folkstyrelsen bygger på fri åsiktsbildning.  

Respekt, enligt 1 kap. 2 § första stycket regeringsformen som föreskriver att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.  

Effektivitet och service. Slutligen framgår i central lagstiftning om statsbudgeten och förvaltningen att också effektivitet och service är grundläggande värden för de statsanställda.

Källa: Riksgälden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!