Pelling: "Jag har inte hotat – jag informerade"

Erik Pelling (S) tillbakavisar alla påståenden om att han skulle ha hotat politiker i ett kommunägt bolag med skadeståndskrav.

"Jag kan förstå om någon blir rädd om man talar om att konsekvensen kan bli personligt betalningsansvar", säger Erik Pelling (S) som avfärdar alla påståenden om hot.

"Jag kan förstå om någon blir rädd om man talar om att konsekvensen kan bli personligt betalningsansvar", säger Erik Pelling (S) som avfärdar alla påståenden om hot.

Foto: Madeleine Andersson/David Rydell

Uppsala2021-12-01 19:00

I augusti i år deltog kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) i ett möte där tre personer inom det kommunägda bolaget UKFAB fick veta att de personligen kan tvingas betala skadestånd på sammanlagt åtta miljoner kronor.

En av dem som representerade UKFAB:s styrelse på mötet var den tidigare toppolitikern Gunnar Hedberg (M). Enligt egen uppgift uppfattade han det som att kommunledningen då framförde ett hot. Budskapet ska ha varit att ett skadestånd på upp till åtta miljoner kunde drivas in om inte ett avtal mellan UKFAB och anställda upphävdes.

undefined
I augusti i år kallades UKFAB:s styrelse till ett möte med Erik Pelling (S) och flera andra i kommunledningen. Där togs frågan om skadestånd upp.

Erik Pelling säger att han inte hotat någon.

– Jag ville bara informera vilka hemskheter det kan bli fråga om ifall inte avtalet mellan UKFAB och de anställda rivs upp, uppger Erik Pelling. Jag kan förstå om någon blir rädd om man talar om att konsekvensen kan bli personligt betalningsansvar. Men jag ville hjälpa till genom att upplysa att det vore bättre ifall UKFAB inte går vidare med avtalet.

UKFAB har visat mejl för UNT där det framgår att kommunledningen godkände det avtal som bolaget tecknade 2019 med de anställda. Avtalet förlängdes 2021 och UKFAB hävdar att det inte innebar några ytterligare förmåner för de anställda jämfört med tidigare avtal. Tvärtom ska avtalet ha sparat miljoner, menar UKFAB, eftersom man tack vare det slapp ta in dyra konsulter. 

undefined
Konflikten mellan kommunledningen och kommunens bolag UKFAB betecknas som ovanligt omfattande.

Men kommunledningen har en helt annan syn.

– Avtalet från 2021 blev för generöst, säger Erik Pelling. 

Kommunledningen ger den här bilden: I första hand skulle personalen i UKFAB erbjudas anställning inom kommunen. Enligt avtalet från 2019 kunde UKFAB:s anställda få tolv månadslöner om de stannade kvar i bolaget en viss tid och inte övergick till en extern köpare av Gottsunda centrum.

Men i och med avtalet från 2021 kunde de anställda i UKFAB få ut tolv månadslöner, oavsett om de fick nytt jobb i kommunen eller inte, menar kommunledningen.

Kommunalrådet Mohamad Hassan (L) är en av dem som anser att avtalet från 2021 är alltför förmånligt.

– Alla anställda i UKFAB hade garanterats jobb i kommunen men genom det nya avtalet skulle de dubbelbelönas vilket vore konstigt.

Men det är inte enkelt att utläsa i avtalen vad som egentligen gäller. För att räta ut frågetecknen har kommunen nu begärt hjälp av revisorer.

undefined
Mohamad Hassan (L) deltog i ett möte där personer inom UKFAB:s ledning fick veta att de kunde tvingas betala skadestånd. Idag vill Hassan hellre se någon annan lösning.

 Mohamad Hassan uppger att han i dag inte är beredd att ställa sig bakom något skadeståndskrav.

– Vi måste hitta en annan lösning, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!