Pelling: "En skamfläck"

Svista värdshus har blivit en skamfläck vid en av Uppsalas entréer. Det säger Erik Pelling (S), ordförande i byggnadsnämnden.

Svista värdshus har blivit en skamfläck för Uppsala, menar Erik Pelling (S), ordförande i byggnadsnämnden. Samtidigt väntar bolaget som vill bygga på fastigheten på besked från kommunen.

Svista värdshus har blivit en skamfläck för Uppsala, menar Erik Pelling (S), ordförande i byggnadsnämnden. Samtidigt väntar bolaget som vill bygga på fastigheten på besked från kommunen.

Foto: Niklas Skeri

Uppsala2018-04-27 11:00

För två år sedan gav byggnadsnämnden ett positivt planbesked för bebyggelse på fastigheten där Svista värdshus står och förfaller inför ögonen på de närboende och resenärerna på gamla E4. I det planunderlaget ställs vissa riktlinjer upp för vidare utredning, som att pröva en bullerskyddande byggnad, och anpassning till kulturmiljöerna i området. I underlaget noteras också att det kan behövas en förskola.

Sedan dess har markägarens koncept modifierats, och ärendet har inte gått vidare i den kommunala processen. Men nu finns nya planer för marken, som UNT berättar om här.

Erik Pelling (S), ordförande i byggnadsnämnden, är inte nöjd med hur marken vid Svista används i dag.

– Det är en skamfläck för Uppsala. En tom asfaltsyta och ett förfallet motell är inget att vara stolt över. Vi fick ett bra förslag och vi vill ta fram en detaljplan. Men saker blev mer komplicerade än man trodde, säger han.

Det råder mycket högt tryck på Uppsala kommun stadsbyggnadsförvaltning och flera omfattande projekt som Rosendal och Ulleråker är igång. För att optimera resurserna prioriteras ärenden genom en process av beredningar, innan ett detaljplanearbete inleds. Planerna för Svista värdshus har inte bedömts i de beredningarna än. Om ett detaljplaneärende inleds, tar den processen omkring 1,5 år. Det kan gå fortare, men också ta längre tid.

För Lisa Holm Moreira på Svista utveckling AB, som vill bygga bostäder på marken, är det kommunala arbetet en utmaning.

– Jag förstår att de är överhopade med arbete. Men det är frustrerande att det tar så lång tid. Men vi gör vad vi kan för att det här ska komma i gång, säger hon

Hon påpekar att det positiva planbeskedet kom för över två år sedan.

– Om ett till två år vi vill ha en färdig detaljplan. Gärna ett år, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om