Pelling: "Det är en nivå som jag aldrig sett i Sverige tidigare"

Regeringen presenterade på tisdagen en långsiktig strategi för att bryta segregationen. Uppsala är en av kommunerna som kan få del av miljarderna.

Foto:

Uppsala2018-06-26 10:43

Regeringen vill stärka kommunernas arbete i områden som i dag kännetecknas av stora utmaningar när det gäller till exempel lågt valdeltagande, hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå. Mellan 2018 och 2028 kommer 32 kommuner att kunna dela på 2,2 miljarder kronor per år. Uppsala är en av de som kan ansöka om statsbidraget och redan i år kan kommunen få närmare 16,7 miljoner. Det socialdemokratiska kommunalrådet Erik Pelling välkomnar satsningen.

– För mig som kommunpolitiker betyder det här mycket. Det ger oss förutsättningar att jobba långsiktigt, säger han och beskriver en "projekttrötthet" i Gottsunda efter många år av projektfinansierade åtgärder i stadsdelen. Totalt under hela tioårsperioden kan Uppsala ansöka om nästan 775 miljoner.

– Det är en nivå som jag aldrig sett i Sverige tidigare, säger han och jämför med storstadssatsningen på 1990-talet med samma summa på 10 år som regeringen nu satsar per år.

– Dessutom ger pengarna möjlighet att redan nu vidga vårt arbete, säger han.

Satsningar på skola, trygghet och jobb kan därför göras även i Gränby, Sävja, Stenhagen och Nyby. Och kommunens mål att Gottsunda ska plockas bort från polisens lista över särskilt utsatta områden tror Erik Pelling går att genomföra nu.

– Jag är övertygad om att det går, vår handlingsplan för Gottsunda kan göra stor skillnad. Men det krävs att hela samhället agerar och det krävs resurser under lång, lång tid. Det är det de här pengarna ger oss förutsättning för nu.

Utöver pengasatsningen kommer regeringen att besluta om en långsiktig strategi för arbetet att minska segregation. Något som Erik Pelling tycker är bra.

– Nu får vi regeringen i ryggen på ett helt annat sätt. Bland annat ger de Statistiska centralbyrån i uppdrag att ge oss rätt statistik. Då kan vi jämföra oss med andra kommuner och vi kan lära av varandra bättre. Det som fungerar hos oss blir lättare att exportera till andra kommuner.

Oppositionen däremot tycker att pengarna skulle ha gått direkt till polisen i stället.

– Både regeringen och styret här i kommunen satsar väldigt lite på det som är viktigt, säger det moderata kommunalrådet Fredrik Ahlstedt som är kritisk till hela konceptet.

– Vi lägger massor med tid på ansökning av sådana här riktade statsbidrag. Det finns en bra struktur i kommunen och de vet redan vad de skulle göra med pengarna. Det här är ett ineffektivt system, säger han.

Om det blir maktskifte i kommunen efter valet kommer pengarna att användas till trygghetskameror, fler vakter och förebyggande arbete.

– Vi skulle stärka kommunens särskilda insatsgrupper och satsa ännu mer på samarbetet mellan polisen, skolan och socialtjänsten.

Uppsala kommun kan få 16,7 miljoner kronor i år, 54 miljoner 2019 och från 2020 kan kommunen få 88 miljoner kronor om året fram till 2028.

Det vill S göra med pengarna:

Skola: Testa och utvärdera tvålärarsystem, anställa personal som avlastar lärarna (exempelvis socionomer och lärarassistenter).

Arbete: Fler samhällsjobb och extratjänster till Uppsalabor i socioekonomiskt utsatta områden, utbyggd vuxenutbildning och satsningar på sommarjobb för ungdomar.

Trygghet: Fler trygghetskameror, förstärkning av Uppsala ungdomsjour, kommunala ordningsvakter, krafttag mot hederskultur och tryggare utomhusmiljöer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om