Delar av kriminaliteten minskar, enligt brottsforskare

Av nyheterna kan man få bilden att brottsligheten i Sverige är på bred uppgång. Men enligt kriminologer är det knappast hela sanningen.

Antalet skjutningar i Sverige har ökat. Men faktum är att det var lika många fall av dödligt våld 2007 som 2019. På bilden undersöker poliser en gata i Eriksberg i Uppsala där en man knivmördades den 3 augusti 2019.

Antalet skjutningar i Sverige har ökat. Men faktum är att det var lika många fall av dödligt våld 2007 som 2019. På bilden undersöker poliser en gata i Eriksberg i Uppsala där en man knivmördades den 3 augusti 2019.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2020-10-05 05:06

De senaste åren har rubrikerna ofta handlat om skjutningar, sprängningar och gängkriminalitet. Vilket inte är så konstigt med tanke på att det enbart i Uppsala inträffade 31 skjutningar i fjol och nio hittills i år. 

Den dramatiska bilden förstärktes ytterligare i början av september genom biträdande rikspolischefen Mats Löfvings uttalande om det hot som 40 kriminella klaner utgör i Sverige. 

undefined
Antalet skjutningar i Sverige har ökat. Men faktum är att det var lika många fall av dödligt våld 2007 som 2019. På bilden undersöker poliser en gata i Eriksberg i Uppsala där en man knivmördades den 3 augusti 2019.

Och visst har delar av brottsligheten blivit allvarligare, tycker Stina Holmberg, forskningsråd vid Brottsförebyggande rådet, Brå. Men hon framhåller att det även finns positiva tendenser. Dessa får dock inte lika stort utrymme i nyhetsflödet.

– Utifrån rapporteringar om gängskjutningar och liknande ges ofta en alarmistisk bild. Men det är inte hela sanningen, säger Stina Holmberg.

Det är givetvis omöjligt att i några få meningar ge en fullödig bild av hur brottsligheten utvecklats under säg de senaste tio åren. Men om man ändå ber Stina Holmberg att teckna med breda penslar säger hon:

– Den stora trenden är att tillgreppsbrotten minskar. En viktig orsak är att brottsligheten bland ungdomar gått ner och en förklaring är att de sitter framför datorn.

undefined
Brottsforskaren Stina Holmberg vid Brå anser att medierna ger en alarmistisk bild av kriminaliteten. Hon säger att delar av brottsligheten blivit grövre men att det även finns positiva tendenser.

Brå:s enkäter med elever i årskurs nio visar att färre deltar i eller utsätts för våld jämfört med för tio år sedan. Samma tendens syns för stöldbrott. Kraftigt minskad alkoholkonsumtion brukar lyftas fram som en orsak till skötsamhetstrenden.

Ny forskning tyder på att de som var 18-20 år under perioden 1970–2000 var betydligt mer brottsaktiva än dagens 18-20-åringar. Men samtidigt tycks en liten klick svara för en ökande del av brotten.

Vad gäller allvarligt våld menar Stina Holmberg att det minskat.

– Skjutningar kopplade till gängbrottslighet har gått upp men generellt sett tycks de grövre våldsbrotten sjunka, säger hon.

De senaste åren har det skett mer än en fördubbling av antalet anmälda sexualbrott räknat per invånare. Men Stina Holmberg tror att siffrorna inte ger en helt rättvis bild av verkligheten.

– Större delen av uppgången beror troligen på att sexualbrott diskuterats mycket. Det har medfört en ökad anmälningsbenägenhet. Flera av de anmälningar som gjorts på senare tid gäller dessutom brott som skett långt tidigare. 

Till det negativa hör att antalet bedrägerier rusat i höjden det senaste decenniet.

Även Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, anser att brottsutvecklingen spretar.

– Flera brott är tillbaka på samma nivå som för ungefär tio år sedan. Exempelvis inträffade 2007 lika många fall av dödligt våld som i fjol. Mycket har blivit positivt, som att bostadsinbrotten minskat, säger han.

Manne Gerell påpekar samtidigt att skjutningar, sprängningar liksom personrån mot unga har ökat. Han lyfter även fram att fler uppger att de drabbats av allvarliga brott på senare år.

Detta framkommer också i Brå:s årliga enkäter som görs med cirka 70 000 människor runt om i landet. Sedan 2015 är det en ökande andel som svarar att de utsatts för våld, hot, sexualbrott och rån det senaste året.

Riktar man blicken mot Uppsala och de brott som polisanmälts här är det idé att sätta det i relation till antalet invånare eftersom Uppsalaborna blivit så många fler.

Det senaste decenniet har antalet anmälda brott per 100 000 invånare i Uppsala varit runt 10 000 – 11 000 om året. Någon tydlig trend syns inte. Toppåret 2014 rörde det sig om 12 100 anmälningar medan siffran i fjol var 11 100 stycken.

Man ska ha i minnet att kriminalstatistiken är svårtolkad och full av falluckor. Det är därför ofta vanskligt att dra säkra slutsatser.

Om till exempel anmälningar av narkotikabrott sjunker behöver det inte betyda att missbruket gått tillbaka. Förklaringen kan lika gärna vara att polisen dragit ner på sina insatser.

Men det finns i alla fall några brottstyper där man säkert kan säga att det skett kraftiga förändringar. 

För Uppsalas del kan man konstatera att bedrägerierna följer trenden i övriga riket och blir fler och Uppsalapolisen har idag cirka 1 500 öppna bedrägeriärenden. Drygt 600 av ärendena är över ett år gamla, vilket är en ökning med 65 procent på ett år. Men Magdalena Jonsson, gruppchef vid Uppsalapolisens enhet för bedrägeribrott, anar en ljusning.

– I september har antalet utredare nästan fördubblats, säger hon.  

Till det positiva hör att antalet bilstölder rasar. För 20 år sedan anmäldes 872 bilstölder i Uppsala. I fjol blev antalet bara 159 stycken. Räknat per invånare har anmälningar av stulna bilar i Uppsala gått ner med 85 procent på 20 år.

Enligt Lasse Kjerrud, säljare vid Upplands Motor, finns en enkel förklaring.

– För att stjäla en modern bil idag krävs avancerad elektronisk utrustning. Utan en sådan är det nästan omöjligt att stjäla en bil, säger Lasse Kjerrud.  

undefined
Antalet bilstölder har fallit dramatiskt de senaste åren. "När jag började som säljare på 70-talet var bilarna mycket enkla att stjäla", säger Lasse Kjerrud vid Upplands Motor.

Han började i bilbranschen på 70-talet och berättar att det då gick det att kopiera bilnycklar lite var som helst.

– Att tjuvkoppla motorn tog bara någon minut. Idag har nycklarna inbyggda chip och bilen känner av om det är rätt nyckel som används.

En annan tydlig förändring är att det blivit färre misshandelsfall där offer och gärningsman inte känner varandra. I den här brottstypen finns krogvåldet och en vanlig förklaring till de sjunkande siffrorna är att unga dricker mindre alkohol.

Några som har bra koll på brottsläget är givetvis poliserna som jobbar på fältet. Inom Uppsalapolisen finns en utbredd uppfattning att de allvarliga brotten blivit fler under de senaste fyra, fem åren.

– Det har varit en stor ökning av grova våldsbrott som skjutningar. Förr kunde en knivskärning hamna på tidningarnas förstasidor, men om det idag inträffar en skjutning i en annan del av landet blir det bara en notis, säger Stefan Siesing, yttre befäl vid Uppsalapolisen. 

undefined
"De allvarliga brotten i Uppsala har blivit fler under de senaste fyra, fem åren". Det säger Stefan Siesing, yttre befäl vid Uppsalapolisen.

– En annan tendens är att den gängrelaterade grova brottsligheten fortsätter, anser han. 

Enligt Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala, har de kriminella nätverken och antalet kriminella personer i Uppsala ökat de senaste fem – tio åren. 

– Det har lett till att utredningarna blivit tyngre. Dessutom har den tekniska utvecklingen med datorer och mobiler gjort ärendena mer komplicerade. Ofta krävs att flera åklagare arbetar med ett och samma mål, uppger Magnus Berggren. 

– Ett stort problem är bristen på utredare inom polisen, även om det oftast brukar finnas tillräckliga resurser vid allvarliga brott. Det senaste året tycker jag det skett en viss ljusning på utredningssidan.

Anmälda brott i Uppsala

Antalet anmälda brott i Uppsala de senaste åren:

2019: 25 343 anmälda brott

2018: 23 209

2017: 24 134

2016: 22 976

2015: 22 329

2014: 24 989

Källa: Brottsförebyggande rådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!