Det visar nya resultat från den så kallade PIVUS-studien i Uppsala, som publiceras i nätupplagan av den välrenommerade miljötidskriften Environmental Health Perspectives.
- Även om en studie som denna inte kan bevisa att PCB:er och andra långlivade organiska miljögifter orsakar åderförkalkning ger våra resultat tillsammans med tidigare experimentella fynd starkt stöd för att så verkligen är fallet, säger Lars Lind, professor i medicin vid Uppsala universitet .
Tillsammans med docent Monica Lind vid Arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet är han huvudansvarig för studien, som bygger på uppgifter om drygt 1000 70-åriga kvinnor och män i Uppsala.
Vid en hälsokontroll undersöktes kvinnorna och männen med ultraljud för att se om de hade förträngningar och fettinlagringar i halsens pulsådror. De lämnade också blodprover för analys av olika långlivade miljögifter, däribland flera PCB:er, bekämpningsmedel och dioxiner.
Som väntat var förträngningar i halspulsådrorna vanligare bland deltagarna som hade högt blodtryck, var feta och hade höga blodfetter. Men forskarna fann också samband mellan halten i blodet av flera av miljögifterna, i synnerhet PCB:er, och åderförkalkning.
Grovt räknat var risken för förträngningar i halspulsådrorna fördubblad för dem som hade förhållandevis höga halter av PCB:er i blodet. Höga halter av PCB:er var också kopplade till ökad inlagring av fett i blodkärlsväggen.
PIVUS-studien är den första studien i världen som undersökt och påvisat samband mellan långlivade organiska miljögifter och åderförkalkning hos människor.
- Därför behöver fler liknande undersökningar göras som kan bekräfta våra resultat. Men framför allt behövs fler experimentella studier som testar om tillförsel av PCB:er och andra långlivade miljögifter leder till åderförkalkning. Våra fynd stämmer dock väl överens med experiment som visade att tillförsel av PCB och dioxinliknande substanser kan ge åderförkalkning hos möss, säger Lars Lind.
I mitten av 1960-talet upptäcktes att PCB spridits i naturen och 1972 förbjöds ämnet i öppen användning, till exempel i fogmassor. 1995 infördes ett totalförbud mot PCB.
Så även om det bevisas att PCB:er orsakar åderförkalkning är det väl ett problem som redan är på väg att försvinna?
- Problemet är att dessa ämnen är mycket långlivade och svårnedbrytbara. Även efter förbudet finns PCB:er kvar i mängder av varor som fortfarande används och i naturen där de fortsätter att lagras i näringskedjan. Det lär dröja ytterligare minst någon generation innan vi slutar att få i oss dem från maten som vi äter, säger Lars Lind.
PCB ökar risk för åderförkalkning
Det finns ett klart samband mellan halterna av vissa långlivade miljögifter som PCB i blodet och förekomsten av åderförkalkning bland äldre kvinnor och män.
PCB är förkortning för polyklorerade bifenyler. Det finns mer än 200 varianter av PCB som skiljer sig genom antalet kloratomer och deras plats i molekylen.
PCB:er började framställas industriellt i stor skala på 1930-talet och har använts bland annat i transformatorer och kondensatorer, som mjukgörare i fogmassor, i golvbeläggningar, i färger och som flamskyddsmedel.
PCB lagras i fettvävnaderna hos djur och människor. PCB:er är fettlösliga och finns främst i feta animaliska livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter.