Trots att det i princip är fullt på förskolorna runt om i Sigtuna kommun, det finns enstaka platser kvar här och där, har man lyckats hålla garantitiden under våren. De flesta får också plats relativt nära hemmen, enligt verksamhetshandläggarna.
– Bor man i Märsta blir man inte erbjuden en plats i Rosersberg, det har inte hänt hittills i alla fall, säger Gunilla Allert, som ansvarar förskoleplaceringarna i centrala Märsta.
Däremot går det inte alltid att få fram en plats på den förskola föräldrarna har haft som sitt förstahandsval. Folk som bor i Sigtuna stad har exempelvis fått plats på förskolan i Steningedalen, enligt Lisa Lindkvist, som ansvarar för förskoleplaceringarna i Sigtuna plus de fristående förskolorna i kommunen.
Alla tre handläggare säger också att man lyckas se till att barn som har ett syskon på en förskola också får en plats där, via syskonförturen. Det händer dock att man får göra temporära lösningar, som att ena barnet under en tid hamnar på en annan förskola i väntan på plats där syskonet finns, enligt Marie Johansson som ansvarar för förskoleplaceringarna i Valsta, Steninge, Skepptuna och Odensala. Då behåller barnen dock sin köplats där syskonet finns och kommer in där så fort det blir en plats ledig.
Utan de tre förskolepaviljongerna som tagits i bruk runt om i kommunen, med totalt 60 platser, hade garantin om en förskoleplats inom fyra månader varit svår att hålla. Det är de tre handläggarna överens om.
– Utan dem hade vi inte fixat det, säger Gunilla Allert.
Som det ser ut nu finns det plats för de barn som ska börja i förskolan till hösten, enligt handläggarna.
– Vi är precis i första skedet med höstens kö men tittar man på centrala Märsta känner jag ingen oro. Sedan är det självklart så att alla inte kan få sitt förstahandsalternativ, det kommer man inte ifrån, säger Gunilla Allert.