– På min förra skola fanns bara en kurator och ingen skolpsykolog. Det kändes varken tillräckligt eller tryggt, säger Nessie Hellmark.
– Vi hade inte heller någon. Och kuratorn har jag aldrig känt till, det har liksom varit en osynlig person på skolan, berättar Filip Eriksson.
Herman Wieselgren och Ellen Ström, som också går på gymnasiet, har liknande upplevelser. Med avstamp i sina personliga erfarenheter driver de fyra nu, genom ett sommarjobb på Barnombudsmannen, ett projekt som syftar till att öka medvetenheten kring frågan.
– Lagen säger att det ska finnas en skolpsykolog på varje skola. Men så ser det inte ut i dag. Det betyder att ungdomar som mår dåligt inte får den hjälp de har rätt till, säger Herman Wieselgren.
De senaste dagarna har de jobbat aktivt för att få en bild av hur det ser ut i Uppsalas kommunala skolor. Resultatet är blandat.
– Psykologförbundet rekommenderar att det ska finnas en skolpsykolog per 500 elever i grund- och gymnasieskolan, men många skolor här har bara kuratorer, säger Herman Wieselgren.
Med en kurator förlängs sträckan till viktig hjälp, resonerar de.
– Kuratorn fungerar som samtalsstöd. Märker den att en elev mår dåligt hänvisas den vidare till en psykolog. Då är det ju bättre att direkt få komma till en psykolog, säger Filip Eriksson.
De vill inte bara att antalet psykologer ute på skolorna ska öka. De kuratorer som faktiskt finns måste bli mer involverade i elevernas liv.
– Det räcker inte bara att kuratorn säger "hej" vid terminstart. Det behövs riktig kontakt, säger Herman Wieselgren.
Här sticker Uvengymnasiet ut som ett bra exempel, menar de. Kuratorn där har ett så kallat "kartläggande samtal" med varje ny gymnasieelev.
– Då träffar man kuratorn och får berätta hur man mår. Så borde det fungera överallt på Uppsalas skolor, säger Herman Wieselgren.
I två veckor arbetar ungdomarna med projektet. Men redan nu, efter bara ett par dagar, har de fått erfara att det tycks vara lättare att påverka än vad vissa kanske tror:
– Vi har mejlat till några kommunpolitiker och fått napp direkt, säger Herman Wieselgren, och berättar att indivduella möten med bland annat Mohammad Hassan (FP) och Bengt Sandblad (S) väntar nästa vecka.
– Jag har alltid trott att politikerna är uppe bland molnen, men de ville veta mer om vårt projekt. Fast det kan ju bero på att det är valår, tror Filip Eriksson.
Vad hoppas ni få ut av mötena?
– Få dem att lyssna på oss. De bestämmer ju och kan verkligen påverka, säger Ellen Ström.
– Målet är att få till en förändring! Att se till så att skollagen faktiskt efterföljs, säger Nessie Hellmark.