Patientmedverkan i ny arbetsmetod

Bröstcancerpatienterna på Akademiska sjukhuset får själva fylla i hur de mår i en dator. Samtidigt har kliniken startat ett webbaserat system där läkarna kan följa deras sjukdomsutveckling i realtid. I framtiden spås patienterna få större möjligheter att påverka sin behandling.

Onkologkliniken vid Akademiska sjukhuset är först i landet med att införa ett webbaserat uppföljningssystem där bröstcancerpatienterna själva kan rapportera in hur de mår under cellgiftsbehandlingen. Överläkaren Henrik Lindman och sjuksköterskan Elisabet Axelson tror att metoden kommer bli vanligare i framtiden.

Onkologkliniken vid Akademiska sjukhuset är först i landet med att införa ett webbaserat uppföljningssystem där bröstcancerpatienterna själva kan rapportera in hur de mår under cellgiftsbehandlingen. Överläkaren Henrik Lindman och sjuksköterskan Elisabet Axelson tror att metoden kommer bli vanligare i framtiden.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2010-01-04 09:00
Henrik Lindman, överläkare på onkologkliniken, tröttnade på de bristande journalsystemen. Han tyckte att det var svårt att få en samlad bild över bröstcancerpatienternas sjukdomshistoria, som ofta är lång och komplicerad med flera olika operationer, strålningsbehandlingar och mediciner. Nu har onkologkliniken på sjukhuset blivit den första i landet att införa ett webbaserat datasystem som samlar all information. Syftet är att läkaren snabbt ska få en bild av patientens bakgrund, hälsa just nu och framtida prognos genom lättbegripliga grafer och färgmönster.

- Det är en makalös hjälp. Nu ser man enkelt hur tumören utvecklats och vilka mediciner och behandlingar som patienten fått. Förut tog det upp till en halvtimme att få en överblick, säger Henrik Lindman som räknar upp flera fördelar med systemet.
- Det ger bättre kontroll och möjlighet att följa patienten. Det är också bra i forskningssyfte. Vi kan studera frågor som vi inte hann med förut, som livskvalitet och hur länge patienterna varit sjukskrivna.
Sedan i våras har ett pilotprojekt testats.

Bröstcancerpatienterna som genomgår cellgiftsbehandling har själva fått fylla i ett webbaserat formulär över biverkningar när de kommer till sjukhuset.
- Det ger oss en jättebra koll på vad patienten har problem med. En del upplever kanske trötthet som svårast, andra illamående, säger Henrik Lindman.
Bröstcancerpatienterna själva är glada åt möjligheten, visar en enkätundersökning. Majoriteten vill rapportera in sina biverkningar ännu oftare, gärna varje vecka.
Birgitta Johansson, universitetslektor vid Institutionen för onkologi, radiologi och klinisk immunologi vid Uppsala universitet, är säker på att möjligheterna för patienterna att påverka behandlingen kommer att öka. Hon tycker att sjukvården måste ta större hänsyn till patienternas egen sjukdomsupplevelse.

- Traditionellt sett är det läkaren eller sjuksköterskan som bedömer hur patienten mår. Men bedömningen beror på vilka frågor man ställer. Vi måste bli bättre på att ta emot direktrapporter från patienterna. Det efterfrågas verkligen.
Uppföljningssystemet har än så länge bara införts för bröstcancerpatienterna, men planen är att alla cancerpatienterna på sjukhuset ska följas upp på samma vis. En annan målsättning är att patienterna ska kunna fylla i uppgifter om sin hälsa från sin hemdator, som de sedan kan diskutera med läkaren när de kommer till sjukhuset.
- Systemet bygger på att patienten känner att rapporterna verkligen blir lästa och tas på allvar. Det ska vara ett redskap för läkare och sjuksköterskor i patientmötet, säger Birgitta Johansson.
FAKTA
Datasystemet Real Q som finns på onkologkliniken vid Akademiska sjukhuset används redan för uppföljning av patienter med hiv. Det har utvecklats i samarbete med flera universitetssjukhus och vann sjukvårdens IT-pris 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!