"Patienters integritet hotad"

Torbjörn Karlsson, ordförande för läkarnas fackförbund på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är orolig för att patienternas integritet äventyras när landstinget inför ett nytt patientjournalsystem. Läkare inom öppenvården och slutenvården kommer att kunna ta del av varandras anteckningar via några knapptryckningar på datorn.

Uppsala2004-05-07 00:00
Uppsala läns landsting jobbar med att införa ett nytt patientjournalsystem som via datorn ska bli tillgängligt för alla kliniker och vårdinrättningar.
Tanken med att ha patientjournalerna tillgängliga via ett internt datanät är att hanteringen av patientens uppgifter ska förenklas. Öppenvården och slutenvården ska enklare kunna ta del av varandras patientuppgifter.
Det ska till exempel gå snabbare att få fram uppgifter om var en patient har vårdats tidigare. Och risken för att tappa bort viktiga uppgifter i den vanliga pappershanteringen ska minimeras.
Men effekten innebär också att patienter som upplever att de har känsliga uppgifter i journalerna mer öppet måste skylta med vart de har vårdats tidigare.
Det är för vissa patienter extra känsligt att öppet visa för en läkare att de har vårdats inom psykvården. Det finns till exempel patienter som berättat att de vid besök för en fysisk åkomma inte har känt sig tagna på allvar när läkaren sett i journalen att patienten har psykiska problem.

Känsliga
Torbjörn Karlsson, läkare på Akademiska sjukhuset och ordförande i Upplands allmänna läkarförening, anser att ett gemensamt journalsystem riskerar att äventyra patientens integritet.
— Det är inte så självklart att man som patient vill att alla läkare ska få reda på uppgifter om var man har vårdats tidigare, säger han.
En läkare som i dagsläget vill ta del av journaluppgifter från en annan klinik kan beställa uppgifterna i pappersform.
Den stora förändringen med ett elektroniskt journalsystem är att läkaren enklare, via datorn, kan ta del av de uppgifter som finns på andra kliniker. Därmed blir känsliga uppgifter mer lättillgängliga.
Torbjörn Karlsson tror att fler än bara patienter med psykiska besvär kan uppleva ett gemensamt journalsystem som besvärande.
— Det kan ju finnas andra kliniker som man av olika skäl inte vill skylta med. En patient som har HIV och som söker vård för något helt annat kanske inte vill att läkaren ska veta att han har bromsmediciner.
Torbjörn Karlsson har lagt fram sina synpunkter i ett brev som skickats till landstingets ansvarige tjänsteman för journalprojektet, Leif Lyttkens. Torbjörn Karlsson har även gjort en anmälan till Datainspektionen.
Leif Lyttkens delar inte Torbjörn Karlssons uppfattning om att patienternas integritet hotas av det nya journalsystemet.
— Den enda skillnaden jämfört med i dag är att man lättare kommer att få fram uppgifterna om patienten, vilket vi får vara uppmärksamma på. Sekretesshanteringen är självklart en fråga som vi har diskuterat ingående.
Leif Lyttkens säger att det i landstingets har diskuterats om man av integritetsskäl skulle ha låtit psykiatrin stå utanför det gemensamma journalsystemet.
— Men ledningen för psykiatrin vill inte själva ha en sådan särbehandling. De anser inte att det bidrar till patienternas bästa om vi ger signaler om att deras vård skulle vara extra känslig, säger Leif Lyttkens.
Det nya journalsystemet kommer enligt landstingets planer att vara helt infört i slutet av 2005.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!