I april i år berättade UNT att coronapandemin gjort att färre patienter med andra sjukdomar än covid-19 sökt sig till Akademiska sjukhusets akutmottagning. Akuten brukar normalt ta emot runt 1 000 patienter i veckan, men i mitten av april hade antalet halverats.
Nu är de på väg tillbaka igen.
– Antalet patienter som inte söker vård för covid-19 har ökat med runt 25 procent sedan i april. Samtidigt har covidpatienterna minskat med 8-10 procent. Till hösten skulle jag tro att vi är tillbaka där vi var innan pandemin igen, säger Johan Darén som är gruppchef vid Akademiska sjukhusets akutmottagning.
Vilka grupper som avstår från att söka vård är svårt att veta.
– Tidigare befarade man att hjärtpatienter skulle vara en grupp. Men det har vi inte sett, säger han.
Innebär det här att ni har det lugnare på akuten nu är tidigare?
– Nej. Vården av de covidpatienter som kommer in tar mycket resurser i anspråk. Vi måste klä oss i skyddsutrustning och ta hand om patienterna i särskilda lokaler. Det innebär att vi jobbar över en större yta. Sammantaget gör det vården mer komplicerad och tidskrävande så arbetsbelastningen är fortfarande hög.
Även inom primärvården börjar de vanliga patienterna komma tillbaka till regionens vårdcentraler.
– Jag tycker man ser en ökning. Den ordinarie verksamheten börjar komma igång och vi har ibland svårt att klara våra telefontider. Vi är ju fortfarande mitt i pandemin och har ett exceptionellt läge, säger Tord Jansson, tf förvaltningsdirektör inom Nära, vård och hälsa.
De patientgrupper som börjar söka vård igen har ofta sjukdomar som astma, kol och diabetes.
– De utgör basen av våra patienter och de har avstått från att söka vård tidigare på grund av rädsla att smittas av covid-19. Min känsla är att de börjar komma tillbaka till sjukvården nu, säger Tord Jansson.
Även privata vårdgivare ser en ökning. Ekebygruppen med två vårdcentraler i Uppsala har fler videobesök. Verksamhetschef Alex Sajjad har själv 3-4 videobokningar per dag.
– Det är helt nytt för oss. Både unga och gamla bokar och det har fungerat bra, säger han.
När det gäller vanliga besök har Ekebygruppen gått från 80-90 procents tapp till väntetider på upp till två veckor för att träffa en läkare eller sjuksköterska. Bara sjukgymnaster har färre patienter än normalt.