Patienterna följer doktorn

Var tredje invånare i Uppsala län byter vårdcentral, ofta i samband med att läkaren byter arbetsplats.

Svante Svenson blev läkare på nystartade Vårdcentralen Centrum och fick med sig halva patientunderlaget från sin förra arbetsgivare. Verksamhetschef Charlotte Möller tror att många blivit mer medvetna om möjligheten att göra aktiva val.

Svante Svenson blev läkare på nystartade Vårdcentralen Centrum och fick med sig halva patientunderlaget från sin förra arbetsgivare. Verksamhetschef Charlotte Möller tror att många blivit mer medvetna om möjligheten att göra aktiva val.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-11-12 13:37

Uppsalas invånare är flitiga på att byta vårdcentral. Det sker ingen kartläggning av orsakerna, men enligt primärvården sker det stora omflyttningar när en populär husläkare byter vårdcentral. Så är fallet med läkaren Svante Svenson som UNT träffar på Vårdcentralen Centrum. Han jobbade tidigare på Fålhagens vårdcentral. Nu jobbar han och flera andra från den förra arbetsplatsen här i stället. Han beräknar att cirka hälften av hans tidigare patientunderlag valde att flytta med.

Varför var de så nöjda med dig?
– Den främsta anledningen är att jag var 18 år på samma ställe. Kontinuiteten brister tyvärr många gånger inom primärvården, men den är väldigt viktig för patienterna. Förhoppningsvis är de också nöjda med mina insatser.

En av hans listade patienter, Veronica Pettersson, sitter i väntrummet när UNT besöker mottagningen. Det är måndag förmiddag och drop in-tider till sjuksköterska och läkare. Hon valde att lista hela sin familj på den nya vårdcentralen när hon hörde att Svante Svenson skulle byta arbetsplats. Det känns tryggare att fortsätta ha den läkare man är van vid, tycker hon.
– Vi tycker väldigt bra om Svante och det har varit ett otroligt bra bemötande. Hade inte han flyttat hit så hade vi förmodligen varit kvar på Fålhagens vårdcentral.

Missnöje kan vara en orsak till att man byter vårdcentral.
– Jag tyckte att det var dålig service på den vårdcentral som jag hade tidigare. Man var bara en i mängden. Det bästa är när man får ett bra bemötande och att de är tillgängliga, säger Anna Gauffen af Uhr som väntar på en drop in-tid.

Bemötande är ett ord som återkommer när UNT frågar besökare om vad som är viktigt med en vårdcentral.

– Jag har inte varit så nöjd med de andra vårdcentralerna. Ställa sig i kö har man ju inte tid med. Då är risken att folk åker till akuten i stället, säger Karin Nunez.

Verksamhetschef Charlotte Möller tror att länsbornas många byten kan bero på både missnöje och att de blivit mer medvetna om möjligheten. Hon tror att det är naturligt att följa med när en omtyckt läkare byter arbetsplats.

Hur viktigt är det för er att anställa en sådan läkare?

– Vi tänker inte så utan på att vi ska ha bra personer. Men det är ju inte helt onaturligt att en läkare som är erfaren och kompetent också är omtyckt. Det är patientens fria val och så ska det vara.

VALFRIHET

Invånare i Uppsala län har möjlighet att lista sig hos en vårdcentral eller en husläkare. Den som inte är nöjd kan byta genom att kontakta landstingets husläkarkansli eller ta kontakt direkt med den vårdcentral man vill tillhöra. Numera kan valet även göras med hjälp av e-legitimation och en anmälan via landstingets hemsida. Där finns information över valbara husläkare och platstillgång, samt de cirka 50 vårdcentraler som också är valbara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om