Patienter kan ha filmats olagligt
Landstinget kan ha brutit mot lagen om allmän kameraövervakning när landstingsservice satte upp en webbkamera som ska visa bygget av Psykiatrins hus vid Akademiska sjukhuset.
Webbkameran sattes upp med anledningen av rivningen på Akademiska sjukhuset. Rickard Thorén från rivningsfirman visar delar av rivningsplatsen, men har inget i övrigt med artikeln att göra.
Foto: Rolf Hamilton
- Vi tittar nu om det sker i det här fallet. Men det är alltid svårt när det gäller webbkameror. De befinner sig i en gråzon. Vi rekommenderar alla att fråga oss innan de sätter upp en kamera. Då riskerar man inte att bryta mot lagen, säger Åsa Linderståhl som handlägger ärendet vid länsstyrelsen i Uppsala.
Landstingsservice har gjort bedömningen att kameran inte kommer att fånga människor på bild.
- Huvuddelen av det område som täcks av kameran är inhägnat. Personer som kan komma med är långt borta i bild. Vi visar också bara stillbilder som gör det ännu svårare att identifiera en person. Det var bland annat utifrån det vi gjorde bedömningen att vi kan sätta upp kameran, säger Lars-Åke Blomberg som är informationsansvarig vid Landstingsservice.
Att ingen frågat länsstyrelsen beror på att det inte går att ansöka om tillstånd för webbkameror.
- Och vi hade en dialog med dom för något år sedan när vi började planera för det här. Tillsammans med vår enhet för medicinsk informatik och teknik gjorde vi bedömningen att det gick att sätta upp kameran.
Vad gör ni nu?
- Vi får vänta och se vad länsstyrelsen kommer fram till, säger Lars-Åke Blomberg.
I slutet av veckan beräknas länsstyrelsen granskning vara klar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!