Patienter i läkemedelsstudier får inte bättre vård

Både vårdpersonal och patienter tror att deltagandet i en läkemedelsstudie innebär bättre vård. Något som inte stämmer, enligt ny Uppsalaforskning.

Att delta i en läkemedelsstudie innebär inte att man får bättre vård, det framkom i en studie gjord av Uppsala universitet.

Att delta i en läkemedelsstudie innebär inte att man får bättre vård, det framkom i en studie gjord av Uppsala universitet.

Foto: UNT Arkiv/TT

Uppsala2020-05-12 15:00

I en studie som tagits fram på Uppsala universitet visar det sig att om en patient är med i en läkemedelsstudie så får den inte bättre behandling än en patient som inte är med i studien.

– Det är en vanlig uppfattning bland både vårdpersonal och patienter att det går bättre för patienter som är med i en studie. Men vi kan inte hitta något kvalificerat stöd för att det skulle vara så, säger Tove Godskesen, forskare vid Centrum för forsknings- och bioetik, CRB, vid Uppsala universitet ett pressmeddelande.

Man har genom intervjuer med läkare och sjuksköterskor konstaterat att det finns en uppfattning om att patienter som deltar i kliniska studier exempelvis får bättre cancerbehandling. Men när forskarna försökt hitta bevis för detta genom att studera litteratur, så kunde man inte finna något stöd för att det skulle vara bättre än en standardbehandling. En liknande undersökning gjordes 2004 och med den nya studien bekräftar man de resultaten.

– Läkemedelsstudier är viktiga och en grundläggande förutsättning för att få fram nya, effektiva och säkra cancerbehandlingar, säger Tove Godskesen.

Men att läkemedelsstudier innebär en bättre vård för den som deltar stämmer alltså inte. Däremot så kan deltagandet innebära att man får tätare uppföljningar och får ta fler prover, men forskarna skriver i studien att detta inte direkt innebär att vården blir bättre för patienten jämfört med standardbehandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!