Patienter i fara sedan sjuksköterskor blivit färre

Färre sjuksköterskor inom den kommunala äldrevården har lett till att delegering av arbetsuppgifter till sjukvårdsbiträden och undersköterskor har blivit regel i stället för undantag - tvärt emot socialstyrelsens regler.

Uppsala2006-04-22 00:00
Det anser Tommy Olsson, förtroendevald för fackförbundet Kommunal inom Uppsala kommun. Han stämmer därmed in i kritiken från Vårdförbundet mot bemanningen inom kommunens äldreomsorg. Enligt Vårdförbundet har antalet sjuksköterskor minskats så kraftigt att patientsäkerheten inte kan garanteras fullt ut. En stor del av personalen saknar dessutom vårdutbildning. Företrädare för kommunens äldrevård ville på fredagen inte kommentera Vårdförbundets kritik. Tommy Olsson bekräftar dock till stora delar beskrivningen.
— Det finns ställen som har en hög andel outbildad personal. Det kan i många fall uppvägas av lång arbetslivserfarenhet, men visst kan det skapa problem, säger han.

Semestrar
Speciellt problematiskt blir det när sjuksköterskorna tvingas delegera allt fler av sina arbetsuppgifter till övrig vårdpersonal för att klara jobbet.
— Det blir särskilt tydligt i samband med sommarsemestrarna. Man tvingas delegera uppgifter till anställda som med tveksamhet klarar av det. De kan sakna både erfarenhet och utbildning.
Kommunal får ibland telefonsamtal från medlemmar som känner oro inför att ta det ansvar som delegationen innebär. Det kan exempelvis handla om att dela ut medicin till de äldre, ge salva, ögondroppar, göra sårvård eller omläggningar.
— Vissa frågar om de kan vägra, och det har de rätt till, men då kan de känna att de inte är välkomna att jobba. De känner sig tvingade att åta sig uppgifterna. Enligt socialstyrelsen ska delegation av en sjuksköterskas arbetsuppgifter vara undantag. I dag är det snarare regel. Utan delegation fungerar inte vården, säger Tommy Olsson.

Stor oro
En annan svårighet är brister i den medicinska kompetensen. Möjligheten att avgöra hur en patient mår och om han eller hon blir sämre.
— Om det finns en stor andel outbildad personal och allt färre sjuksköterskor på avdelningarna ökar risken för missar. När hemvården byggs ut så ökar dessutom avståndet till sjuksköterskorna som har det medicinska ansvaret för verksamheten.
Tommy Olsson kan i dagsläget inte peka på några direkta medicinska effekter. Men det finns en oro att göra fel hos dem som jobbar.
— Och det är vårdpersonalen som får ta konsekvenserna för misstagen även om bemanningen är liten.
Han anser att de politiska löftena om satsningar på äldreomsorgen också måste synas som en satsning på personalen. Vårdyrket är slitsamt, har oregelbundna arbetstider och låg lön. ­
­— Det leder till att kommunerna får svårt att rekrytera utbildad personal. Varför ska man gå ett omvårdnadsprogram när förutsättningarna inom vården ser ut som de gör, säger Tommy Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!