Alla som besökt vården vet att man som patient får rabbla sitt personnummer och att personalen kontrollerar mot informationen de har så att det överensstämmer. Är man inneliggande patient får man ett armband på armen med personnumret på.
– Det är helt grundläggande att ha koll på identiteten på våra patienter. Blir det fel kan det förstås gå väldigt illa, säger Per Eckerbom, läkare och verksamhetschef på Bild- och funktionsmedicinskt centrum på Akademiska sjukhuset.
Men trots att det här är en av vårdens mest basala rutiner så blir det fel ibland. Ett sådant fall har nu anmälts av vården själv till Inspektionen för vård och omsorg i en så kallad lex Maria.
Vid händelsen skickades fel patient vidare till röntgen och genomgick där en undersökning av ländryggen med magnetkamera. För detta fick patienten så kallad kontrastvätska insprutad. Patienten hade nedsatt njurfunktion och när missödet upptäcktes tvingades patienten till två dialysbehandlingar på grund av kontrastvätskan som injicerats.
Enligt anmälan skapade förväxlingen ett "väsentligt ökat vårdbehov" hos patienten.
Per Eckerbom, verksamhetschef, vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att:
– Förväxlingar av patienter kan leda till allvarliga konsekvenser och det ska inte ske, säger han.
På röntgen har liknande förväxlingar skett vid några tillfällen på senare tid. Det har fått avdelningen att agera.
– Det händer inte jätteofta, men vi har haft ett antal avvikelser av den här typen på senare år, och det är för många. Vi ska inte förväxla patienter. Det här är oerhört viktigt. Nu har vi tagit tag i detta ordenligt och informerat personalen på arbetsplatsträffar och via mejl gällande rutiner avseende identitetskontroll. Vi ser även över våra dokument kring detta, säger Per Eckerbom.
Varför händer det då?
– För att man inte kontrollerar på rätt sätt. Gör man rätt är risken för förväxling låg, bedömer vi. Det finns flera orsaker till förväxlingarna men vi behöver bli bättre på detta, säger Per Eckerbom.
Johan Lugnegård är chefläkare på Akademiska sjukhuset. Han kallar förväxlingar för "sällanhändelser" och pekar också på att det finns rutiner.
– Förväxlas patienter har inte rutinerna följts, säger han.