Det framgår av en svensk studie, som undersökt distriktsläkares rutiner för sjukskrivningar sedan mitten av 1990-talet fram till 2009.
– Debatten om sjukskrivningar verkar ha haft liten betydelse för våra sjukskrivningsrutiner. De allra flesta som önskar bli sjukskrivna blir det också, även när vi läkare anser att sjukskrivning är olämplig, säger distriktsläkaren Bo Pettersson, som gjort studien tillsammans med läkarkollegan Lars Englund vid Uppsala universitets centrum för klinisk forskning i Dalarna.
I studien har distriktsläkare i Dalarna under tvåveckorsperioder 1996, 2001, 2007 och 2009 besvarat en omfattande enkät med frågor kring de läkarbesök som gällt sjukskrivningar.
Att långa sjukskrivningar i många fall kan bidra till utslagning i stället för bättre hälsa är en uppfattning som vunnit allt större gehör under senare år. Men den verkar inte att nämnvärt ha påverkat distriktsläkarnas sjukskrivningsrutiner.
Mer än nio av tio av alla patienter som vill bkli sjukskrivna blir det också. I bara vart 13:e fall leder ett läkarbesök där frågan om sjukskrivning kommer upp inte till att läkaren utfärdar ett sjukintyg. Sedan 2007 har läkarnas benägenhet att säga nej till och med minskat något.
– Också deltidssjukskrivning som alternativ till heltidssjukskrivning har sjunkit tillbaka och ligger nu på samma nivå som i mitten av 1990-talet. Bara var fjärde sjukskrivning är en deltidssjukskrivning, säger Bo Pettersson.
Om läkarna utfärdade sjukintyg bara när de ansåg att detta var motiverat skulle sjukskrivningarna vara betydligt färre. I mer än vart tredje fall uppgav läkarna att de inte hade tagit upp frågan om sjukskrivning om inte patienten begärt det, och till och med att de ansåg att en sjukskrivning skulle kunna vara negativ för patientens hälsa. Men även i dessa fall utfärdade de i nära nio fall av tio ändå ett sjukintyg.
– Varför är svårt att säga. En tolkning är att vi läkare inte är vana vid att ta upp en dialog med patienten om varför sjukskrivning är olämpligt. En annan är att vi i slutänden trots allt bedömer att patienten ändå vet bäst vad som är bra för henne, säger Bo Pettersson.
Samtidigt påpekar han att det också finns en del positiva trender. En är att sjukskrivningstiderna blivit något kortare än tidigare. En annan är att andelen patientbesök som har att göra med sjukskrivningar sjunkit kraftigt sedan början av 2000-talet.
– Men att sjukskrivningarna sjunkit verkar alltså inte bero på insatser från oss läkare, utan på att färre patienter än tidigare begär att få bli sjukskrivna. Vi läkare fortsätter att utfärda sjukintyg till de allra flesta som vill bli sjukskrivna, säger Bo Pettersson.