Patienten i fokus i ny vårdorganisation
Från årsskiftet införs en ny organisation för primärvården i Uppsala län. Det innebär bland annat att yrkesgrupper ska arbeta i team, verksamhetschefer minskas från 35 till åtta. Och patienten ska stå i fokus.
Även om den nya organisationen sätts i sjön första januari kommer det inte att fungera fullt ut förrän om ett par år. Det är en lång resa och ett helt nytt sätt att arbeta som står för dörren.
Enligt Kerstin Söderlund har man haft patienten i centrum när visionen om den nya primärvården började ta form för något år sedan.
Glapp mellan mottagningar
-I dag finns ingen samlad vård på mottagningarna. Det blir ett glapp och patienterna hamnar lätt i kläm, säger Kerstin Söderlund.
På dagens vårdcentral eller husläkarmottagning, finns inte bara läkaren. Distriktsköterska, sjukgymnast, kurator och även andra yrkeskategorier arbetar under samma tak. Men väggarna skiljer dem åt. Och det är det som är problemet, täta skott mellan professioner där dessutom var och en har sin egen chef, sammanlagt 35 verksamhetschefer inom primärvården.
Allt detta sägs ha missgynnat patienten.
-Det är rimligt att patienten som kommer till vårdcentralen är vårt gemensamma ansvar, säger Kerstin Söderlund.
Ett demokratiproblem
Som primärvårdsdirektör har hon haft svårt att kommunicera med alla dessa chefer. Hon pratar till och med om ett demokratiproblem.
-Nu får vi en mer demokratisk organisation, ett bättre kommunikationsflöde när jag kan ta med alla åtta cheferna i min ledningsgrupp. Det var omöjligt med 35 chefer.
Kerstin Söderlund understryker att personalen vid vårdcentralerna kommer att behöva både tid och stöd för att skapa ett nytt arbetssätt. Kompletta vårdcentraler där alla nödvändiga yrkesgrupper finns representerade är en målsättning inom den nya primärvården.
-Det tar tid och resurser och ska ses som ett långsiktigt mål, säger Kerstin Söderlund.
Åtta verksamhetsområden
Den nya organisationen består av åtta verksamhetsområden med en chef för varje verksamhetsområde, se artikel här intill.
Inom varje verksamhetsområde finns två eller fler vårdcentraler där varje vårdcentral har en så kallad teamchef, utom stora vårdcentraler som har två teamchefer, exempelvis Tierp, Årsta och Svartbäcken.
- Vi försöker skapa rimligt stora arbetsgrupper, därför har stora vårdcentraler två teamchefer. Personalen ska dessutom ha en god arbetsmiljö, säger Kerstin Söderlund.
Primärvården får ett extra anslag på tolv miljoner, öronmärkta för att öka tillgången till fler sjukgymnaster, kuratorer, psykologer och dietister inom de åtta nya verksamhetsområdena.
Hamna rätt snabbare
Hur kommer då patienten att märka av primärvårdens omorganisation? Enligt Kerstin Söderlund kommer patienten att hamna rätt snabbare än i dag, hos rätt yrkeskategori eftersom det så att säga bara finns en ingång till vårdcentralen. Det blir enklare att söka vård.
Kritiken mot omorganisationen har inte låtit vänta på sig. Men primärvårdsdirektören tar det med ro.
-Det ligger i människans natur att vara motståndare till förändringar. Det är bra att man ifrågasätter, då kan jag tala om hur jag vill ha det.
FAKTA
Primärvårdens nya verksamhetschefer:
Annika Gudmundsson, husläkare (Tierp, Skutskär).
Anneli Lindblom, sjukgymnast (Alunda, Gimo, Östhammar, Österbybruk och Öregrund).
Peter Ohlsén, husläkare (Kungsgärdet, Luthagen, Samariterhemmet och Fålhagen).
Inge Bruce, husläkare (Årsta, Knutby/Länna, Vaksala/Rasbo och Liljefors torg).
Leif Ekman, husläkare (Svartbäcken, Storvreta och Nyby).
Monica Cornefjord, sjukgymnast (Flogsta, Eriksberg och eventuellt Heby).
Torun Hall, husläkare (Sävja, Gottsunda och Knivsta).
Karin Andersson, sjuksköterska (Enköping, Husläkarcentrum, Fjärdhundra, Örsundsbro och Bålsta).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!