Läkare attackerades av patient – under pågående skyddsstopp

En läkare på Psykiatrisk akutvårdsavdelning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala attackerades våldsamt av en patient, vilket har lett till krav på omedelbara säkerhetsåtgärder från huvudskyddsombuden.

En läkare har blivit överfallen på akutpsykiatrin på Akademiska sjukhuset, trots ett pågående skyddsstopp.

En läkare har blivit överfallen på akutpsykiatrin på Akademiska sjukhuset, trots ett pågående skyddsstopp.

Foto: Ebba Andersson

Uppsala2024-11-04 16:30

Händelsen inträffade i slutet av september under en bedömning enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), när patienten plötsligt gick till angrepp med flera knytnävsslag. Skötaren som var närvarande tryckte på sitt överfallslarm, men larmet aktiverades långsamt, vilket tvingade henne att använda larmsignalen i rummet för att få hjälp.

En genomgång av händelsen tillsammans med fackliga skyddsombud visade på flera problem med larmsystemet. Larmet tog för lång tid att aktiveras och ljöd med en ovanlig signal som skapade förvirring bland personalen. Dessutom var rumsbeteckningen på displayen oklar, vilket fördröjde hjälpen ytterligare.

– Nuvarande larm är 12 år gamla och tekniken har utvecklats mycket sedan dess. Tillverkaren anger en teknisk livslängd på 15 år. Skyddsstoppet påpekade behovet av att byta ut larmen, och nu uppdateras de i stället, säger en person med god insyn i psykiatrin i Uppsala, som vill vara anonym.

Händelsen är inte den första av sitt slag. I mars 2023 blev en läkare sparkad och halvt skalperad av en patient på samma psykiatriska avdelning.

– Det är anmärkningsvärt att det här överfallet skedde under ett pågående skyddsstopp. Det ska bara inte hända. Personalen känner sig otrygg.

Denna incident ledde till ett skyddsstopp som krävde att ingen personal skulle vistas ensam med en patient i samtalsrum, och att minst tre personal skulle vara närvarande i rum utan två flyktvägar.

Trots dessa åtgärder har säkerhetsproblemen kvarstått. Vid det senaste överfallet, i september, var personalen tvungen att kringgå kravet på tre personer från personalen i mötesrummet på grund av personalbrist.

undefined
En läkare har blivit överfallen på akutpsykiatrin på Akademiska sjukhuset, trots ett pågående skyddsstopp.

UNT har kontaktat Sara Sylvén, tillförordnad biträdande verksamhetschef för psykiatri (Akut- och konsultpsykiatri), som väljer att svara på frågorna via mejl.

– Vi har ett acceptabelt säkerhetsläge utifrån att vi har arbetat med säkerhetsfrågor under många år och fortsätter att göra så kontinuerligt. Personalen är utbildad i och van vid att hantera situationer där det uppstår hot och våld, säger hon och tillägger att de vårdar personer som på grund av sina psykiatriska tillstånd ger en ökad risk.

Efter den aktuella händelsen har personalgruppen diskuterat ytterligare förbättringar av säkerheten. Trots att det finns bra rutiner sedan tidigare, strävar man efter att ständigt utveckla dessa utifrån bemanningsläget och patienternas behov, förklarar Sara Sylvén.

– Larmsystemet på akuten har uppgraderats under september och oktober 2024, och uppgraderingar pågår i resten av Psykiatrins hus. Beslut om att byta ut larmsystemet ligger hos Fastighet och Service-avdelningen, men vi har begärt medel för detta.

Ombyggnationen av samtalsrum med två flyktvägar är klar 5 november 2024. Trots ett anställningsstopp på grund av den ekonomiska situationen i regionen, har personalstyrkan ökat något sedan våldsincidenten i mars 2023. 

Långsiktiga strategier för att förhindra liknande incidenter inkluderar kontinuerligt arbete med säkerhetsfrågor och att säkerställa att skyddsfunktioner som bemanning, lokaler och larmsystem fungerar tillfredsställande, enligt Sara Sylvén.

– Vi har ett anställningsstopp som gäller hela sjukhuset på grund av den rådande ekonomiska situationen i hela regionen och vi kan därför i nuläget inte anställa mer personal. Dock är det inte "personalbrist" i den mening jag skulle definiera det ordet, då vi har kvalificerade sökande till tjänster som vi haft ute tidigare.

Hur involveras personalen i beslutsprocessen kring säkerhetsåtgärder?

– Personalen involveras genom säkerhetsombud på varje enhet och genom att ta in synpunkter från all personal, exempelvis via arbetsplatsträffar (APT). Kommunikation om förändringar och åtgärder sker muntligt, skriftligt via e-post, veckobrev och samarbetsforum på intranätet, förklarar hon.

Skyddsombuden kräver nu att sjukhusledningen vidtar omedelbara åtgärder för att förbättra säkerheten och förhindra framtida våldshändelser. De påpekar att säkerheten inom psykiatrin är nära kopplad till patientsäkerheten, och att tillräcklig bemanning är avgörande för att minska risken för våld.

Händelsen i mars 2023 är ett pågående ärende hos Arbetsmiljöverket. UNT har bett om en kommentar från facket, men de vill avvakta med att kommentera med hänvisning till att arbetsgivaren har begärt mer svarstid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!