Påstridig patient går före i vårdkön

Överviktsenheten vid Akademiska sjukhuset låter Uppsalapatienter som åberopar vårdgarantin gå före i kön - trots att det finns andra patienter som väntat längre. Sjuksköterskor reagerar mot att vårdgarantin används så att turordningen ändras i den egna kön.

Uppsala2008-04-03 08:36
I ett brev till socialminister Göran Hägglund berättar en sjuksköterska vid överviktsenheten i Uppsala att patienter som väntat längre än tre månader hänvisar till vårdgarantin och beviljas förtur i den egna kön i stället för att bli hänvisade till andra landsting.
"Detta kan väl inte ha varit andemeningen när man införde vårdgaranti? Med den policyn och de ytterligt små läkarresurser vi har kommer de tysta i kön aldrig fram, vilket är både oetiskt och orättvist", skriver sjuksköterskan Eva Strignert i ett brev till socialminister Göran Hägglund.

Tanken med vårdgarantin är att patienter som väntat längre än tre månader ska ha rätt att vända sig till andra landsting och få snabbare hjälp där. Vårdkostnaden ska betalas av hemlandstinget. Men vid överviktsenheten i Uppsala är det annorlunda. Länspatienter som hänvisar till vårdgarantin kommer snabbare fram i det egna landstinget.
- De patienter i kön som åberopar vårdgarantin sätts först i kön, säger Eva Strignert till UNT.
Snabbare behandling har bara blivit möjlig för dem som hänvisat till vårdgarantin. Andra patienter som inte känt till möjligheten har hamnat längre bak i kön.

Överviktsenheten har patienter som väntat sedan juni 2007. Eva Strignert tycker att tillämpningen av vårdgarantin skapar orättvisor för dem som väntat längst.
- Jag skäms när jag måste förklara det här för patienterna. Jag tycker att det är jobbigt. Det tycker vi alla här på avdelningen.
Överläkare Margareta Öhrvall, som till i måndags varit verksamhetschef för överviktsenheten, bekräftar till Dagens medicin att de som åberopar vårdgarantin går före:
- Ringer det någon i kön så försöker vi plocka in den patienten, om det finns en lucka. Åberopar man vårdgarantin kan man då komma före dem som inte åberopar den.
Margareta Falkeborn, tf verksamhetschef, ger en likadan beskrivning. Hon anser att överviktsenheten har rätt att praktisera vårdgarantin i det egna landstinget.
- Det blir lätt att de påstridiga har fått gå före.

UNT: Är det rätt att de som skriker högst får komma in först?
- Det svarar jag inte på. Jag menar...det finns många etiska problemställningar i det här.

UNT: Är det inte mer rättvist att låta dem som väntat längst få vård först?
- Vi försöker på det sättet också.
Roger Molin, biträdande chef på avdelningen för vård och omsorg vid Sveriges kommuner och landsting, säger till Dagens medicin att han är tveksam inför överviktsenhetens tillämpning av vårdgarantin.
- Har man ett system lokalt där bara vissa råkar känna till vårdgarantin, åberopar den och därmed får kortare väntetid - det är klart att det i så fall är en tveksam hantering.
FAKTA:
Sedan 2005 gäller en utökad vårdgaranti som bland annat utlovar att patienter ska få behandling inom tre månader. Om landstinget inte klarar av att leva upp till vårdgarantin ska patienten erbjudas behandling eller operation någon annanstans i landet. Enligt garantin ska alla få telefonkontakt med en vårdcentral samma dag. Den som fått en remiss till specialistvården ska erbjudas ett sådant besök inom tre månader. Om man bedömt att operation eller behandling är nödvändig ska den utföras inom tre månader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!