Pastorns advokat pessimistisk inför dom
På fredagen faller domarna i Knutbymålet. Den stora frågan är om pingstpastorn kommer att fällas för de gärningar han åtalats, barnflickans skuld är ju klarlagd genom bland annat hennes eget erkännande.-Jag tror det blir en fällande dom för min klient, säger pastorns försvarare Ola Nordström.
Ola Nordström.
Foto: Scanpix
Hur domen än ser ut lär det bli en fortsättning i Svea hovrätt i höst. Åklagaren har meddelat att hon tänker överklaga en friande dom, och pastorn har redan från början sagt att han inte kommer att acceptera en fällande dom.
Fast det är ingalunda säkert att pastorn fälls på alla åtalspunkter.
Den svagaste länken är påståendet att pastorn dödade sin första hustru.
Men blev hon bragd om livet? Experterna har varit oense om den saken.
Skulle pastorn frias för det första dödsfallet men fällas för de övriga tre påstådda gärningarna blir det ändå ett långt fängelsestraff.
Livstid, tror advokaten.
Men om hans klient bara fällas på en åtalspunkt finns det utrymme för en mildare påföljd.
— Fast det känns, rent tekniskt, inte som ett realistiskt alternativ, tillstår Nordström.
Oförglömligt mål
Det har varit arbetsam period för både Ola Nordström och hans klient.
För Nordströms egen del blev det en vinter, vår och försommar han nog aldrig kommer att glömma.
Knutbymålet har tagit en mycket stor del av hans tid, många andra ärenden tycker han blivit mindre väl skötta.
Han har normalt runt 100 ärenden i gång samtidigt, men sekreteraren i kontoret vid Östra Ågatan försökt att hålla igen nya fall.
Skrivbordet i Nordströms arbetsrum med utsikt över Fyrisån ser ändå som ett bombnedslag, likaså ett stort sidobord, men ordningen är nog bättre än vad ögat tror.
Pastorn fick läsa tidningar
Själv lyckades Nordström ta semester några veckor före midsommar då man väntade på det rättsliga rådets utsago. Och så tog han en vecka när pastorn förpassats tillbaka till häktet efter avslutad huvudförhandling.
Pastorn hade då varit anhållen och häktad sedan 28 januari. Nu lättades restriktionerna i häktet. En TV kom in i cellen, likaså en radio. Pastorn fick plötsligt läsa alla tidningar han vill.
Men han får fortfarande inte ringa eller ta emot besök utan särskilt tillstånd. Och han får inte heller umgås med andra intagna.
Hur mår han?
— Förvånansvärt bra, svarar Ola Nordström. Han håller sig på benen, men har väl brottats med lite ångest när han väntat på ett besked att få komma ut. Och när detta inte kommit har han varit lite ängslig och orolig. Men han håller ihop.
Ola Nordström har för sin del bytt ut tjänstekostymen mot pikétröja och byxor och ser avslappnad ut när han tar emot UNT på advokatbyrån.
Men avslappnad har han också förefallit då han, belägrad av journalister i tingsrätten, svarat på allahanda frågor — tålmodigt.
Nordström skulle kunna var ett exempel på den typen av ombud eller åklagare som enligt vissa kritiker talar alltför frispråkigt utanför rättegångssalen.
— Jag har inte varit särskilt lättillgänglig, invänder han själv. Och den massmediala uppmärksamheten har inte varit till fördel.
Han har fått försvara en man som på förväg är dömd i allmänhetens ögon, och kanske i domstolen också.
Men om pastorn är skyldig vet endast pastorn själv.
— Jag har inte frågat honom, säger Nordström.
Det är inte försvararens uppgift pressa klienten på sådana besked.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!