Passionerad livsnjutare årets företagare

Hon är en kreativ idéspruta och en livsnjutare som gör det hon tycker allra bäst om. Det stora lyftet kom efter branden i Saluhallen 2002. På tisdagen tilldelades Annelie Kejroth utmärkelsen Årets kvinnliga företagare i Uppsala län för 2005.

Annelie Kejroth i chokladbutiken på Drottninggatan. Här finns importerad, ren choklad och så de egna pralinerna som tillverkas i ett kök på Bangårdsgatan.Annelie Kejroth.

Annelie Kejroth i chokladbutiken på Drottninggatan. Här finns importerad, ren choklad och så de egna pralinerna som tillverkas i ett kök på Bangårdsgatan.Annelie Kejroth.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2005-09-07 00:00
Hon säger att hon förknippas med choklad i Uppsala. Chokladen har också varit hennes passion allt sedan den första kakan vid sju års ålder. Stundom är hon också täckt med choklad, olikt skådespelerskan Juliette Binoche i storfilmen Chocolat.
—Hon hade aldrig en fläck på sig. Orealistiskt, men en vacker film annars, säger Annelie Kejroth.

Brokig bakgrund
Trots den tidiga passionen var det först för tio år sedan hon började arbeta professionellt med choklad. Bakgrunden är brokig. Bland annat var hon på 1980-talet vd för ett textilföretag på Malta, som mest hade hon 400 anställda under sig.
I början av 1990-talet var hon kommunanställd, som depåchef för Uppsalabuss. Äldre chaufförer tutar fortfarande uppskattande när de ser henne vid butiken på Drottninggatan.
—Det känns kul, men de stora offentliga neddragningarna då gjorde ändå att jag sade upp mig till slut. Jag ville bli min egen, säger Annelie Kejroth.
Hon köpte en kaffe- och tebutik i Saluhallen. Chokladen och pralinerna kom in som ett intresse men blev huvudsaken efter den stora branden i maj 2002.
—Först då nischade jag in mig och vågade satsa ordentligt.
Butiken i city tillkom liksom tillverkningen i ett kök på Bangårdsgatan. Omsättningen har på tio år tiodubblats, till knappt fem miljoner kronor, och av den enskilda firman har det blivit aktiebolag (Annelie K Choklad och Praliner AB) med fem anställda.

"Utomordentlig förebild"
"Annelies entreprenörsskap präglas av stor beslutsamhet, envishet, förmåga att övervinna motgångar", skriver Almi i motoveringen till utmärkelsen. Hon är "en utomordentlig förebild för 2000-talets kvinnliga företagare", tillägger man.
Det är roligt att uppmärksammas, säger Annelie Kejroth, att andra tycker att det hon gör har blivit bra. Kvinnor och män har olika villkor när de driver företag, säger hon.
—Jag tror att det generellt är svårare för kvinnor, det är mycket runt omkring som ska fungera också. Kvinnliga företagare är nog oftare försiktigare i starten, vill se att det funkar först.

Guld i sikte
Hon återkommer till passionen, att det man tror på och känner för också kommer att fungera bra ekonomiskt. Det är därför hon kan få lönsamhet i att sälja chokladkakor för upp till 260 kronor.
—Det handlar om unika produkter från speciella kakaoplantager, det är inte konstigare än en riktig fin flaska vin, säger hon.
Hon slår också fast att all ren choklad är nyttig, att praliner visserligen är onyttiga men att det räcker med en eller två efter en god middag.
Om en månad ska hon för tredje gången upp till bevis på Chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm. Hittills har hennes praliner belönats med finalplats och en silvermedalj. Nu gissar vi att Annelie Kejroth har guld i sikte.

PERSONFAKTA


Namn: Annelie Kejroth.
Ålder: 54 år.
Bor: I Uppsala.
Aktuell: Utsedd till Årets kvinnliga företagare i Uppsala län för 2005 av Almi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om